Vrij Spel

Vrij Spel: Jorge Jimenez vs. Bach & Pärt

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Jorge Jimenez vs. Bach & Pärt

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was violist Jorge Jimenez te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij is concertmeester bij onder andere L’Arpeggiata en The Hannover Band, maar hij speelt ook solistisch. Speciaal voor deze uitzending kwam hij daarom uit Londen over. Afgelopen vrijdag heeft hij zijn nieuwe solo-album Rethinking Bach gelanceerd. Daarop staan de Goldbergvariaties van Bach die hijzelf heeft gearrangeerd voor viool solo. Daarmee is hij de eerste violist ter wereld die deze bewerking heeft opgenomen. In de uitzending liet hij drie verschillende variaties horen.

Voor Vrij Spel bewerkte hij toepasselijk de aria van de Goldbergvariaties samen met Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. Hij maakte gebruik van een soundscape met een synthesizer, wind, een piano en een tikkende klok. Jorge heeft zelf ook geregeld last van slapeloosheid, net als de graaf voor wie Bach het geschreven heeft. Tijdens één van deze slapeloze nachten hoorde Jorge de klok tikken, waardoor hij gelijk geïnspireerd werd om dat in deze bewerking te stoppen. Het resulteerde in een spookachtige, spannende en moderne versie van Bach's klassieker.

Vrij Spel: Jorge Jimenez vs. Bach & Pärt

Ster advertentie
Ster advertentie