Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Lavinia Meijer vs. Pachelbel

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Lavinia Meijer vs. Pachelbel

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was Lavinia Meijer te gast in de studio voor Vrij Spel. Ze is één van de beste harpisten ter wereld, heeft op de grootste podia gestaan, sleepte een enorme rij prijzen in de wacht en kwam vorige week met haar 10e solo-album 'Are You Still Somewhere?'. Op dit album staan zes stukken die zij zelf geschreven heeft. Vroeger was ze jaloers op singer-songwriters omdat zij hun eigen muziek konden schrijven, omdat je als harpiste je vooral stukken speelt die al geschreven zijn. Daar is nu dus verandering in gekomen en kan ze zichzelf ook componiste noemen. In de uitzending speelde ze één van haar eigen composities.

Voor Vrij Spel bewerkte zij de Canon van Pachelbel. Dit stuk ontdekte ze toen ze 14 jaar oud was. Haar oud-docente stelde voor om het fluit-harpconcert van Mozart in te studeren. Ze gaf Lavinia een lp met dat werk erop zodat ze het thuis kon luisteren. Lavinia zette de plaat op, alleen aan de verkeerde kant. Toen klonk de Canon van Pachelbel door de huiskamer. Dit stuk verbaasde haar op zo'n positieve manier dat ze alleen nog maar naar dat stuk kon luisteren. Vandaag improviseerde ze op deze bekende klassieke hit en maakte er een nieuwe en frisse versie van. Daarnaast voegde ze er ook nog wat andere bekende liedjes aan toe. Herken jij ze?

Ster advertentie
Ster advertentie