Vrij Spel

Vrij Spel: Martin Oei vs. Kreisler

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Martin Oei vs. Kreisler

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Martin Oei te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij is pas 26 jaar oud, maar heeft al veel prijzen binnengesleept waardoor zijn prijzenkast uitpuilt. Op zijn 16e gaf hij zijn eerste solo-recital in het Concertgebouw en inmiddels toert hij met zijn eigen voorstelling door Nederland. Om die voorstelling te realiseren was hij opzoek naar filmmakers in Amsterdam Zuid-Oost, waar hij woont. Martin loofde een prijs uit voor de beste plannen voor een film op de muziek van Liszt en maakte met de winnaars een interdisciplinair concert. Daarnaast speelde hij langdurig samen met pianist Daniel Wayenberg en namen ze samen zelfs een cd op met de pianoconcerten van Chopin.

Voor Vrij Spel bewerkte hij Liebesleid van Fritz Kreisler. Kreisler was een violist en componist die zelf graag en veel varieerde op andermans thema's en vandaag was hijzelf een keer aan de beurt. Martin had wel eens geïmproviseerd in pianolessen, maar hij had dat nog nooit voor publiek gedaan, laat staan live op de radio. Ondanks dat hij het spannend vond was dat juist dé reden voor hem om deze uitdaging aan te gaan. Tijdens zijn voorbereiding heeft hij veel dingen geprobeerd, waaronder het ondersteboven spelen van de melodie. Uiteindelijk kwam hij tot deze nieuwe versie op de klassieke hit van Kreisler vol met invloeden uit de Latijns-Amerikaanse, jazz- en moderne muziek.

Vrij Spel: Martin Oei vs. Kreisler

Ster advertentie
Ster advertentie