Vrij Spel

Vrij Spel: Masako Awaji vs. Beethoven, Mozart & Chopin

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Masako Awaji vs. Beethoven, Mozart & Chopin

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was de Japanse toetsenist Masako Awaji in de studio te gast voor Vrij Spel. Ze werd bij the Young Bach Fellows als klavecinist ingelijfd, maar ze speelt evengoed fortepiano en piano. Daarom noemt ze zichzelf toetsenist. Op dit moment doet ze aan haar master in Den Haag een research in improvisatie. Om die reden maakte ze voor De Muziekfabriek niet één maar twee vrije improvisaties! De eerste was een mix tussen Das Wohltemperierte Klavier van Bach en Your Song en Can You Feel The Love Tonight van Elton John. Beide componisten zijn een grote liefde van haar. Ze is ook zeker van plan om haar variatie op te sturen naar Elton John zelf.

Daarnaast maakte ze een variatie op Happy Birthday voor haar favoriete Japanse animatiekarakter Doraemon. In 2020 bestond dit karakter 50 jaar, alleen gingen alle festiviteiten door het coronavirus niet door. Daarom besloot Masako vandaag alsnog een ode te brengen aan haar favoriete cartoon. In die improvisatie stopte ze Beethoven's Noodlotsymfonie en Für Elise, pianosonate nr. 16 van Mozart, Chopin's tweede pianoconcert en de tune van Doraemon.

Vrij Spel: Masako Awaji vs. Beethoven, Mozart & Chopin

Ster advertentie
Ster advertentie