Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Brackman Trio vs. Pergolesi

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Brackman Trio vs. Pergolesi

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was het Brackman Trio te gast in de studio voor Vrij Spel. Het trio is inmiddels alweer bijna 15 jaar oud en na wat wisselingen bestaat het sinds een paar jaar uit violist Tim Brackman, cellist Kalle de Bie en pianist Rik Kuppen. Op dit moment zijn ze zich aan het klaarstomen voor het Kamermuziek Festival Eibergen, waarvan Tim de artistiek leider is. Vorig jaar was de eerste editie en omdat dit zo goed beviel bij zowel de musici als het publiek is het over twee weken alweer tijd voor een tweede editie. In de uitzending vertelden ze aan Jet dat ze vorig jaar zo veel moesten spelen dat één van de drie na het laatste optreden direct in slaap is gevallen.

Op het festival zullen ze muziek spelen van o.a. Goebaidoelina, Messiaen en Bartók, maar óók het Stabat Mater van Pergolesi. Het lag daarom voor de hand dat het trio deze klassieke hit zou gaan bewerken voor Vrij Spel. Met de elementen uit het moderne repertoire, zoals de pijnigende geluiden van Goedaidoelina en Messiaen en de ritmes van Bartók, creëerden ze een moderne versie van het Stabat Mater. Tijdens het spelen en maken van dit Vrij Spel beeldden ze zich in dat dit het moment was dat Jezus aan het kruis hangt en iedereen nét vertrokken is.

Vrij Spel: Brackman Trio vs. Pergolesi

Weetje: Wist je dat dit stuk pas voor de tweede keer wordt bewerkt voor Vrij Spel? Vijf jaar geleden was Maya Fridman de eerste die dit deed.

Luister hier

Ster advertentie
Ster advertentie