Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Woodcraft vs. Schubert

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Woodcraft vs. Schubert

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag waren de strijkers van Woodcraft te gast in de studio voor Vrij Spel. Ze leerden elkaar kennen bij de muziekdagen Orvelte 2010, improviseerden samen er op los op de straten van Groningen, Amsterdam, Utrecht en Zwolle en besloten zo in 2016 samen een vernieuwend strijkkwintet te vormen. Sindsdien speelden ze op de Cello Biënnale, het Fringe Festival Edinburgh, in het Bimhuis, het Grachtenfestival en komende zomer voegen ze North Sea Jazz toe aan dat lijstje! Ondertussen vond het strijkkwintet het ook wel eens tijd worden voor een debuutalbum, dat aanstaande vrijdag uit wordt gebracht. Van dat album speelden ze de single Herbs in Corea live in de studio. Als ze dat nummer spelen vergeten ze even hun collegiale band en blijft er alleen nog maar hun vriendschap over.

Voor Vrij Spel bewerkten ze Schubert's Gute Nacht uit de Winterreise. Ze improviseren en componeren voortdurend hun eigen muziek en maken daarnaast aan de lopende band bewerkingen op bestaande klassieke muziek. Daarom dat de strijkers Woodcraft precies wisten hoe ze aan de slag moesten gaan voor hun variatie. Na een aantal Zoom-meetings en repetities creëerden ze deze nieuwe en groovy versie van Schubert's klassieke hit. Dit vonden ze zo leuk om te doen dat ze overwegen hun Vrij Spel aan hun setlist van North Sea Jazz toe te voegen.

Vrij Spel: Woodcraft vs. Schubert

Ster advertentie
Ster advertentie