Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Trio Rusanovsky vs. Bach/Gounod

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Trio Rusanovsky vs. Bach/Gounod

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was Trio Rusanovsky te gast in de studio voor Vrij Spel. Dit trio speelde altijd al samen, thuis, in de woonkamer tot ze ineens bedachten dat dit ook in de concertzaal mogelijk zou zijn. Om die reden richtten vader, zoon en dochter samen het Trio Rusanovsky op om uiteindelijk samen alle concertzalen van Nederland af te gaan. Arthur en Leonid Rusanovsky kwamen vandaag door omstandigheden niet met zus Julia, maar met violist Olivia Scheepers naar de studio. Samen speelden zij drie traditionele Oekraïense liederen. Op het moment dat de oorlog uitbrak in Oekraïne begonnen ze deze stukken te spelen. Vader Leonid kende deze liederen nog uit zijn jeugd in Kiev. Sinds ze dit op hun repertoirelijst hebben gezet is dit één van de favoriete liederen van het publiek geworden en wordt het trio veelvuldig gevraagd om dit te spelen.

Voor Vrij Spel bewerkten ze het Ave Maria van Bach en Gounod. Het trio improviseert, arrangeert en componeert graag hun eigen muziek. Daarom gingen ze maar al te graag de uitdaging aan om een klassieke hit te bewerken. Hun variatie en deze bezetting zorgde voor een romantische en hemelse nieuwe versie.

Vrij Spel: Trio Rusanovsky vs. Bach/Gounod

Ster advertentie
Ster advertentie