Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Tjeerd Top & Ursula Schoch vs. Prokofjev

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Tjeerd Top & Ursula Schoch vs. Prokofjev

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vrij Spel: Tjeerd Top & Ursula Schoch vs. Prokofjev

Vandaag waren violisten Tjeerd Top en Ursula Schoch te gast in de studio voor Vrij Spel. Ze zijn twee topviolisten uit het Concertgebouworkest, zijn zowel een liefdesduo als een vioolduo en zijn nu op het spoor van de vioolduo's van Louis Spohr. Een aantal jaar geleden vond Ursula die werken van Spohr en was daar gelijk enthousiast over vanwege zijn bijzondere manier van componeren. Ze stelde aan Tjeerd voor om die vioolduo's in te studeren en uit te voeren. Een vriend van hen hoorde hen dit moeilijke werk spelen en vond het zo mooi dat hij het op cd wilde zetten. Ondertussen is dat een succes en gaan ze aankomende week alweer hun derde volume opnemen. In de studio speelden ze één van deze duo's die ze gaan opnemen voor dat nieuwe album.

Voor Vrij Spel bewerkten Tjeerd en Ursula de Montagues et Capulets uit Prokofjev's Romeo en Julia. Ze spelen dit werk vaak met het Concertgebouworkest en wilden de uitdaging aangaan om dat nu te arrangeren voor twee violen. Aangezien NPO Radio 4 op dit moment volledig in het thema staat van de Filmmuziek Top 50 voegden ze er ook nog filmmuziek aan toe. Hoor jij de thema's van Vertigo, Floris, Monty Python en You Shook Me All Night Long van AC/DC allemaal voorbijkomen? Het resulteerde in een spectaculair en indrukwekkend Vrij Spel.

Ster advertentie
Ster advertentie