Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Vincent Houdijk vs. Bizet

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Vincent Houdijk vs. Bizet

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was Vincent Houdijk te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij is percussionist, improvisator, componist, docent, speelt zowel klassiek als jazz met Percussion Friends en zijn VinnieVibes en is een vibrafoonfenomeen. Daarnaast won hij ook vele prijzen, waaronder de Young Vip in 2016 en was daarmee 'Meest belovend jazztalent van Nederland'. Afgelopen week kon hij daar nog een prijs aan toevoegen, want toen won hij een Silver Medal bij de Global Music Awards. Op dit moment is iedereen, volgens Vincent, onterecht hysterischer over de marimba dan over de vibrafoon. Hij vindt de vibrafoon een mooier instrument en daarom is het één van zijn doelen om de vibrafoon bekender en populairder te maken bij het publiek. In de uitzending vertelde hij aan Jet waarom hij dat vindt.

Daarnaast is 15 juli voor hem een dag met een zwarte rand. Op 15 juli 1996 overleed zijn broer (en slagwerker) Ashley namelijk bij de Herculesramp. Vincent besloot op dat moment ook slagwerk te spelen en werkte 15 jaar lang aan het stuk 15, dat symbool staat voor de rouw om zijn broer. Vandaag speelde hij het in de studio. Luister hieronder het hele interview.

Voor Vrij Spel maakte hij een eigen versie op de Habanera uit de opera Carmen van Georges Bizet. Ondanks zijn grote ervaring in de jazz, met improvisatie en componeren had hij nog nooit een klassiek werk op deze manier bewerkt. Met veel plezier ging hij aan de slag, wat resulteerde in een swingende Mexicaanse mariachi-versie van Bizet's bekende hit.

Vrij Spel: Vincent Houdijk vs. Bizet

Ster advertentie
Ster advertentie