Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Matteo Myderwyk vs. Händel

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Matteo Myderwyk vs. Händel

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Aankomende week zijn de Focus studienachten van NPO Klassiek en daarom was de neo-klassieke pianist Matteo Myderwyk vandaag te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij is een klassiek geschoolde pianist, speelde graag muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen en kwam er toen achter dat er nog een hele andere wereld was. Door mee te doen aan interdisciplinaire voorstellingen en op orgel te spelen tijdens kerkdiensten ontdekte hij de kunst van het improviseren. Sindsdien is hij alleen nog maar bezig met het schrijven en spelen van zijn eigen muziek. Dat doet Matteo met succes, want zijn muziek staat in veel focus-, chill- en concentreer afspeellijsten en heeft meer dan 200.000 luisteraars per maand! Hij verliet het drukke Amsterdam om in de rust van de Veluwe te kunnen wonen. Daar is hij begonnen aan zijn nieuwe album A brief nostalgia die volgende maand uitkomt. In de uitzending speelde hij van dat album Eternity.

Voor Vrij Spel wilde Matteo een stuk spelen waar géén piano inzat. Hij koos uiteindelijk voor de aria Lascia ch'io pianga uit de opera Rinaldo van Georg Friedrich Händel. Het origineel staat in majeur, ondanks dat de tekst erg droevig is. Daarom wilde hij graag de harmonie van de muziek passend maken bij de tekst door zijn bewerking in mineur te schrijven. Het resulteerde in een woeste tot meditatieve en neo-klassieke versie van deze klassieke hit.

Vrij Spel: Matteo Myderwyk vs. Händel

Focus: de studienachten van NPO Klassiek

De examens komen eraan... en NPO Klassiek helpt je bij het blokken! Van 22 t/m 26 mei bieden wij jou de Focus-studienachten met muziek waar je extra goed bij kunt studeren. Aan de hand van muziek die ideaal is voor concentratie en focus, op maat gemaakte visuals en de zogeheten Pomodoro-techniek geven wij jou de optimale studeerervaring.

Kijk voor alle informatie en muziek om perfect op te kunnen studeren:

Focus: de studienachten

Ster advertentie
Ster advertentie