Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Kika Sprangers vs. Debussy

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Kika Sprangers vs. Debussy

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vanmiddag was saxofonist en componist Kika Sprangers met haar kwintet te gast in de studio voor Vrij Spel. Haar naam zingt de laatste jaren rond als de nieuwe saxofoon-sensatie. Ze is benoemd tot Young Vip 2018, won de Rogier van Otterloo Award, haar debuutalbum werd genomineerd voor twee Edisons en dit jaar werd ze door NRC uitgeroepen als één van de 101 veelbelovende kunstenaars van Nederland en België. Sinds 2018 speelt ze samen met zangeres Anna Serierse, pianist Koen Schalkwijk, contrabassist William Barrett en drummer Willem Romers als kwintet, manoeuvreren ze zich tussen alle stijlen door om zo de hokjes te doorbreken en spelen ze van de traditionele concertzalen tot aan North Sea Jazz. Van hun recente album speelden ze A Picture Paints a Thousand Words. In de uitzending vertelde Kika aan Jet hoe ze bij het componeren van dit nummer haar trein miste.

Voor Vrij Spel bewerkte ze Debussy's Rêverie. Kika had wel eens eerder een klassiek werk bewerkt, dus ging ze deze leuke uitdaging graag aan. Desondanks blijft ze het nog altijd spannend vinden om haar vingers te branden aan zo'n groot werk. Kika koos voor deze klassieke hit van Debussy, omdat ze veel jazzmuziek herkent in zijn werken. Ze vertelde dat deze muziek haar en andere jazzmusici inspireert. Geheel in eigen stijl maakte het kwintet een dromerige jazzversie van Rêverie.

Vrij Spel: Kika Sprangers vs. Debussy

Focus: de studienachten van NPO Klassiek

De examens komen eraan... en NPO Klassiek helpt je bij het blokken! Van 22 t/m 26 mei bieden wij jou de Focus-studienachten met muziek waar je extra goed bij kunt studeren. Aan de hand van muziek die ideaal is voor concentratie en focus, op maat gemaakte visuals en de zogeheten Pomodoro-techniek geven wij jou de optimale studeerervaring.

Kijk voor alle informatie en muziek om perfect op te kunnen studeren:

Focus: de studienachten

Ster advertentie
Ster advertentie