Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Johan Timmermans vs. Debussy

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Johan Timmermans vs. Debussy

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was gitarist Johan Timmermans te gast in de studio voor Vrij Spel. Voor zijn 18e luisterde hij nooit naar muziek totdat hij het spelletje Guitar Hero begon te spelen. De muziek die hij maakte met zijn plastic gitaar zorgde ervoor dat hij op een echte gitaar wilde spelen. Hij leerde zichzelf gitaarspelen dankzij YouTube-video's en begon snel daarna te spelen in metal- en punkbandjes. Na een tijdje wilde hij meer over het instrument leren en nam daarom gitaarlessen. Daar kwam Johan achter het bestaan van de akoestische gitaar en klassieke muziek en werd er een nieuwe wereld voor hem geopend. Na een paar maanden les te hebben wilde hij auditie doen op het conservatorium, dus moest hij noten leren lezen. Uiteindelijk werd Johan aangenomen en sindsdien speelt hij in alle stijlen: van klassiek tot metal en van reggae tot Arabische muziek.

Voor Vrij Spel bewerkte hij Clair de lune van Claude Debussy. Johan heeft het altijd een prachtig stuk gevonden, omdat het zo intiem en diepgaand is. Op het moment dat hij de uitnodiging kreeg was hij een Anatolisch volksliedje aan het studeren. Dat inspireerde hem om van deze klassieke hit van Debussy een Arabische versie te maken.

Quote

Het opent een fantasiewereld als ik ernaar luister!

Johan Timmermans

Vrij Spel: Johan Timmermans vs. Debussy

Ster advertentie
Ster advertentie