Vrij Spel

Vrij Spel: Otilka Quartet vs. Brahms

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Otilka Quartet vs. Brahms

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was het Otilka Quartet te gast in de studio voor Vrij Spel. Iris, Lucien, Francisca en Job begonnen op het Conservatorium in Amsterdam toen corona kwam. De enige mogelijkheid om samen te spelen was kamermuziek. Daarom dat ze binnen hun eerste week op school, zonder elkaar goed te kennen, gelijk dit kwartet vormden. Het was muzikale liefde op het eerste gezicht. Ze kregen de smaak te pakken en nu, 2,5 jaar later, bestaan ze, in tegenstelling tot de rest van de kwartetten, nog steeds!

Voor Vrij Spel wilde het kwartet graag een Piazzolla-versie maken. Nadat ze alle vier hun voorkeur hadden opgeschreven bleek dat ze unaniem wilden variƫren op het derde deel uit de derde symfonie van Brahms. Dit bleek een perfecte match, omdat ze in die symfonie blues-noten ontdekten. Ze improviseerden op de muziek, veranderden de maatsoort en verwerkten de melodie van De vier jaargetijden van Piazzolla in hun bewerking. Het resulteerde in een tango-versie van deze klassieke hit.

Vrij Spel: Otilka Quartet vs. Brahms

Ster advertentie
Ster advertentie