Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Rosina Fabius vs. Schumann

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Rosina Fabius vs. Schumann

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vrij Spel: Rosina Fabius vs. Schumann

Vandaag waren mezzosopraan Rosina Fabius en pianiste Kanako Inoue te gast in de studio voor Vrij Spel. Rosina Fabius komt uit een muzikale familie. Haar Engelse oma Margot Wright was componiste en pianiste en haar ouders zijn cellist en altvioliste. Rosina speelde al vanaf haar vierde jaar cello en piano in huiselijke kring. Toen zij veertien jaar oud was ontdekte zij haar talent voor zingen en besloot ze dat zij operazangeres wilde worden. Dat is gelukt! Ze treedt regelmatig op als soliste in onder andere opera's, oratoria en liedrecitals in binnen- en buitenland. Daarnaast ontving zij in 2018 de Toonkunst Oratorium Prijs uit handen van Kiri te Kanawa bij de International Vocal Competition in 's-Hertogenbosch. In de uitzending vertelde zij hoe het is om te zingen én zo'n prijs te winnen op zo'n groot en belangrijk concours.

Voor Vrij Spel bewerkte zij Schumann's Träumerei. Ze kon niet stoppen met het luisteren van haar lievelingsversie dat gespeeld wordt door Vladimir Horowitz. Tijdens het luisteren begon ze melodieën te zingen op deze pianomuziek. Dit was haar inspiratie voor deze nieuwe versie. Daarnaast dacht ze aan de dromerige tekst van Schumann's Mondnacht. De melodie van Träumerei werd de begeleiding van haar zelf geschreven melodie op die tekst.

Ster advertentie
Ster advertentie