Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Avri Levitan & Alice Abram vs. Bach

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Avri Levitan & Alice Abram vs. Bach

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag waren de Israëlische altviolist Avri Levitan en cellist Alice Abram te gast in de studio voor Vrij Spel. Deze twee geweldige internationale musici zijn deze week in Nederland voor de Zeister Muziekdagen. Ze zijn hier met een speciaal doel: spelen op plekken waar niet zo vaak klassieke muziek klinkt, zoals de gevangenis, ziekenhuizen en vluchtelingenopvangcentra. Dat is in samenwerking met Avri's organisatie Musethica. Die organisatie speelt meer dan 400 van dit soort bijzondere concerten per jaar door 12 verschillende landen. Avri vertelde in de uitzending hoe indrukwekkend dit soort concerten zijn voor musici en wat het voor hen betekent. Eerder werden in Nederland het Animato Kwartet, Dudok Quartet en het Viride Kwartet geselecteerd en dit jaar zijn het ADAM Quartet en de 20-jarige cellist Alice Adam de gelukkigen die deze concerten mogen uitvoeren.

Voor Vrij Spel bewerkten ze Bach's Prelude uit zijn eerste Cellosuite. Avri ging, samen met zijn Spaanse leerling Armando Yagüe, aan de slag. Hij wilde Armando graag deze kans geven omdat hij erg getalenteerd is en dit soort variaties vaker heeft gemaakt. Ze maakten samen een versie voor altviool en cello en verwerkte er een sonate van Brahms in.

Vrij Spel: Avri Levitan & Alice Abram vs. Bach

Ster advertentie
Ster advertentie