Live @ De Klassieken
AVROTROS

Live @ De Klassieken: Bob van der Ent

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Bob van der Ent

Violist Bob van der Ent speelt debuteerde al op zijn tiende als solist in het Nederlands Jeudg Strijkorkest. Hij is actief pleitbezorger voor Nederlandse componisten uit de 19e en vroege 20e eeuw. Maar voor dit soloalbum, "Sonatas and Partitas for Violin Solo", richtte hij zich op Bach. Bach vertegenwoordigt voor violist Bob van der Ent een kruispunt waar alle muziek naar toe leidt, uit voortkomt en wat alles omvat. Het voelde als een onvermijdelijke volgende stap in zijn carrière om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool solo aller tijden.

Muziek. Die klinkt en zich verheft boven de egocentrische worstelingen van mensen. Muziek. Waarin ambacht en geloof een grote rol hebben, maar die tevens heel nederig is. Dat is de muziek van J.S. Bach. Voorin de partituur van zijn zes sonates en partita’s voor viool solo, schreef Bach "sei solo", wat letterlijk "wees alleen" betekent. Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook "zes solo’s" hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet "sei soli"?

Over alleen-zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het aller duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend komt dit album in deze tijd! Een tijd van eenzaamheid en isolatie. Eenzaamheid geeft ruimte aan contemplatie. De barokstok en de darmsnaren, die hij gebruikt, bieden vele mogelijkheden. De vioolstok is lichter in gewicht en daardoor is de frasering eveneens lichter en kan hij duidelijk articuleren. “ het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en me helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail.“ ( Bob van der Ent )

Ster advertentie
Ster advertentie