Live @ De Klassieken
AVROTROS

Live @ De Klassieken: Jelger Blanken & Floris Mijnders

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Jelger Blanken & Floris Mijnders

Vrijdag 12 februari 2021 a.s. verschijnt bij 7 Mountain Records het album Spezl van cellist Floris Mijnders en pianist Jelger Blanken. Op de cd spelen zij werken van twee jeugdvrienden: Richard Strauss en Ludwig Thuille. Richard werd één van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Ludwig maakte vooral naam en faam als leraar aan het conservatorium van München. Maar doen zijn composities eigenlijk wel onder voor de grote werken van Strauss?

Beide componisten woonden en werkten in het Duitse Beieren, in en rond München. Ze hadden grote invloed op elkaar en waren al op jonge leeftijd succesvol. “Strauss was meer artiest, kunstenaar en Thuille meer de ambachtsman”, zegt Jelger Blanken. “Als componist is Thuille misschien wat op de achtergrond geraakt. Dat is zonde. Hij schreef wonderschone muziek, wij breken graag een lans voor hem.” De vriendschap tussen Strauss en Thuille was in hun jeugdjaren evident. ’Liebster, bester, schönster, herrlichster Ludwig (…) Dein Dich innigliebender Richard’ lezen we in één van de vele brieven die Strauss aan Thuille schreef. Thuille was zijn trouwe metgezel die hem inspireerde zijn talent verder te ontwikkelen. Het woord Spezl, de titel van de cd, wordt in Beieren gebruikt voor dit soort kameraadschap.

Het album opent met Cello Sonate in F Majeur Op. 6, één van Strauss’ meest geliefde kamermuziekwerken. Hij voltooide de sonate in 1883 op negentienjarige leeftijd. Een jeugdig werk, vol heroïsch enthousiasme. Mijnders: “De lyrische kant en de onbegrensde verbeeldingskracht van Strauss bracht ons ertoe ook Die Nacht en An Einsamer Quelle aan deze opname toe te voegen. Die Nacht maakt deel uit van een relatief onbekende liederencyclus die Strauss in 1885 schreef, op gedichten uit Letzte Blätter van Hermann von Gilm. Het was Thuille die deze gedichtenbundel onder zijn aandacht bracht. Centraal in dit lied staat de angst dat de nacht niet alleen het daglicht en de kleur van alles wat mooi is zal stelen, maar ook de geliefde van de minnaar.” Het is geen bewerking voor cello, Mijnders speelt de zangpartij. An Einsamer Quelle stamt uit de cyclus Stimmungsbilder, oorspronkelijk voor piano solo geschreven.

Ster advertentie
Ster advertentie