Live @ De Klassieken

Live @ De Klassieken: Hannes Minnaar

AVROTROS
foto: Challenge Classicsfoto: Challenge Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Hannes Minnaar

Vorige zomer maakte Hannes Minnaar met de Goldbergvariaties een tournee langs een aantal monumentale kerken in Nederland. De variaties gaven hem in de eerste lockdown-maanden daarvoor inspiratie en houvast. Na een periode van absolute stilte waren deze eerste live-concerten voor hem van bijzondere betekenis. In de geweldige akoestiek en monumentale ruimtes kregen de uitvoeringen een bijna ritueel karakter. De concertreeks resulteerde in een nieuw album dat, om iets van dat ‘gevoel’ mee te nemen, werd opgenomen in De Waalse Kerk in Amsterdam.

foto: NPO Radio 4

Ab Nieuwdorp & Hannes Minnaar

In de Goldbergvariaties is, zoals in zoveel werken van Bach, sprake van een briljant architectonisch bouwplan. De compositie bestaat uit in totaal 32 delen: Aria – 30 variaties – Aria da capo. De 32 delen van BWV 988, waaraan in totaal 32 basnoten ten grondslag liggen, kunnen symmetrisch in twee helften van elk 16 delen worden onderverdeeld: Aria 15 variaties | 15 variaties Aria. Bach schreef dit werk voor klavecimbel met twee manualen. Zeker is, dat de uitvoerende pianist de taak heeft om de piano soms te laten klinken als een instrument met twee manualen. Zeker is bovendien, dat een uitvoering op piano van weinig werken uit de periode vóór 1750 zo lonend is als die van Bachs “Goldberg-Variationen”.

Componist Daan Manneke componeerde op verzoek van Hannes Minnaar speciaal voor de concertserie een werk dat als opmaat tot de variaties kon dienen. Het kreeg de titel ‘Gedanken zu Bach’, met als ondertitels ‘Ach wie flüchtig, ach wie nichtig’ en ‘A.D. 2020’, verwijzingen naar de belangrijkste inspiratiebron en de bijzondere tijd waarin het stuk ontstond. Gedurende de tournee vond het stuk uiteindelijk een ideale plek als intermezzo tussen de vijftiende en zestiende variatie, waarmee het de twee helften van Bachs werk markeert en zo een soort scharnierfunctie vervult. Het werk is opgenomen op de bijgevoegde bonus-cd.

Daan Manneke - Gedanken zu Bach "Aria"

Ster advertentie
Ster advertentie