Live @ De Klassieken
AVROTROS

Live @ De Klassieken: Ella van Poucke & Jean-Claude Vanden Eynden

foto: Challenge Records
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Ella van Poucke & Jean-Claude Vanden Eynden

Op het nieuwe album ‘Complete Works for Cello’ nodigt de 27-jarige Nederlandse celliste Ella van Poucke je uit in haar zo geliefde fantasierijke wereld van Robert Schumanns muziek. Als kind was Ella al geïntrigeerd door de magische intimiteit van zijn muziek. Jaren later begreep ze waarom deze muziek haar als kind intuïtief had aangetrokken: de rijke fantasie van sprookjes en folklore voert de luisteraar mee naar betoverende werelden of naar de diepste uithoeken van de ziel. Wellicht was het Schumanns strijd tegen zijn manisch depressieve aandoening dat hij diep emotionele en kwetsbare gevoelens aanboorde in zijn werken.foto: Challenge Records

Ella van Poucke

Ella van Poucke is op maandagochtend 27 september 2021 te gast in De Klassieken. Ze speelt 2 delen uit de Stücke im Volkston & een deel uit Fantasiestücke op.73, begeleid door pianist Jean-Claude Vanden Eynden. De ‘Fantasiestücke Opus 73’ is oorspronkelijk niet voor cello geschreven maar Schumann schreef de cello als alternatief instrument voor. Ook al speelde de cello geen hoofdrol in zijn vroege oeuvre, voor cellisten behoren zijn werken zoals ‘5 Stücke im Volkston, Opus 102’ tot het ijzeren repertoire.

Geboren in Amsterdam en geprezen om haar muzikale integriteit, onberispelijke instrumentale vaardigheden en haar intense podium-uitstraling, behoort Ella van Poucke tot de top van de huidige generatie cellisten. Nadat ze op 10-jarige leeftijd haar debuut maakte in het Concertgebouw, trad ze op in alle grote zalen van Nederland en in vele bekende zalen in Europa, de VS en Azië. Zij werd onlangs bekroond met de Grachtenfestivalprijs en is winnaar van o.a. de prestigieuze prijs Premio Chigiana 2017, het International Isang Yun cello concours 2015, de Leopoldinumprijs 2015, Prix ​​Nicolas Firmenich 2013, Elisabeth Everts Award 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012 en in 2008 won zij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours.

Ster advertentie
Ster advertentie