Tussen hemel en aarde

Gregoriaans voor de vastentijd door Wishful Singing

KRO-NCRV
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Gregoriaans voor de vastentijd door Wishful Singing

Speciaal voor Tussen Hemel en Aarde heeft vocaal ensemble Wishful Singing verschillende gregoriaanse liederen voor de vastentijd opgenomen. Luister hier!

Elke zondagochtend begint Tussen Hemel en Aarde steevast met één van de gregoriaanse gezangen die horen bij die specifieke zondag. Al eeuwenlang worden ze gezongen in kloosters en kerken. De manier waarop het gregoriaans wordt gezongen is in de loop der tijd nogal veranderd. In het begin werden de gezangen mondeling overgeleverd. Er was nog geen notenschrift. Daarom zetten de monniken tekens boven de tekst, bij wijze van geheugensteuntjes, de zogenoemde neumen.

De zangeressen van Wishful Singing proberen de laatste jaren terug te gaan naar de bron en zingen het gregoriaans zoveel mogelijk vanuit oude handschriften waarin de neumen nog staan. En dan klinkt het oude gregoriaans ineens verfrissend nieuw.

Speciaal voor Tussen Hemel en Aarde heeft Wishful Singing voor de zes zondagen in de Veertigdagentijd het introïtus opgenomen, de gregoriaanse openingszang.

Het introïtus ontleent zijn naam aan de beginwoorden van het gezang.

Beluister het hier:

Gregoriaans voor de Vastentijd: Laetare Jerusalem

Laetare Jerusalem

Gregoriaans voor de Vastentijd: Reminiscere

Gregoriaans voor de Vastentijd: Oculi me

Oculi me

Beeld opening: Friedrich Neumann via Pixabay

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie