Topstukken

Topstukken: Le carnaval des animaux van Saint-Saëns

  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: Le carnaval des animaux van Saint-Saëns

Je kunt het je bijna niet voorstellen: Saint-Saëns componeerde Le carnaval des animaux voor de grap. Inmiddels is het een van zijn bekendste werken. Hoe kan een geintje uitgroeien tot een grote klassieke hit?

Le carnaval des animaux in het kort

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wonderkind

Camille Saint-Saëns werd in Parijs geboren. Hij werd opgevoed door zijn kunstzinnige moeder en met nog geen vier jaar schreef hij zijn eerste muziekstukjes. Oudtante Charlotte stimuleerde Camille in zijn muzikale ontwikkeling en op zevenjarige leeftijd werd hij ingeschreven voor pianoles. Tevens ging hij op orgelles.

Later werd hij benoemd tot organist van de bekende kerk La Madeleine. Behalve musicus was hij een fanatiek schrijver van muziekkritieken.

Het Dierencarnaval, de satire

Saint-Saëns was op vakantie toen zijn vrienden hem om een gezellig muziekje vroegen. Hij gaf hier gehoor aan en schreef een werk met grappige en niet altijd serieus bedoelde kritiek op collega’s en het muzikantenwereldje. Maar wat eigenlijk als grap bedoeld was, en alleen bestemd voor vrienden, werd uiteindelijk een geweldig succes.

Het zou Saint-Saëns’ bekendste werk worden, geliefd door mensen van alle leeftijden. Toch heeft hij er zelf geen noot van gehoord, hij vond het stuk als serieus componist niet bij zijn imago passen en hield daarom een uitvoering tegen. Hoewel hij het in 1886 schreef, werd het postuum gepubliceerd in 1922.

De Zwaan

Het stuk bestaat uit 14 korte delen: de stoet van dieren wordt geopend met een statige koningsmars van de leeuw. Even verder sloffen schildpadden op de beroemde Cancan van Offenbach, en dansen olifanten op een melodie van Berlioz. Ook neemt hij zwoegend studerende pianisten op de hak die moeizaam oninteressante oefeningen spelen. Het bekendste deel is de prachtige cellomelodie die een stervende zwaan voorstelt. Behalve voor symfonieorkest bestaat er een uitvoering voor twee piano’s.

Ster advertentie
Ster advertentie