Topstukken

Topstukken: het Vioolconcert van Jean Sibelius

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: het Vioolconcert van Jean Sibelius

Het is een van de populairste muziekstukken van Jean Sibelius: het Vioolconcert. De Finse componist schreef het meesterwerk aan het begin van de twintigste eeuw.

Als kind droomde Jean Sibelius ervan violist te worden: "Mijn ongeluk was dat ik tot elke prijs een beroemde violist wilde worden. Ik haatte pen en papier en hield ongelukkigerwijs van de elegante vioolstok". Gek genoeg leidde die voorliefde voor de viool slechts tot dat éne Vioolconcert, naast kamermuziekwerken voor viool. Een concert dat wél tot het mooiste behoort dat Sibelius componeerde. Hij schreef het tussen 1902 en 1905. Een monumentaal werk met een heldenrol voor de viool in een abstract verhaal over de Finse cultuur.

Het begin is onconventioneel: met een zachte, mysterieuze passage voor viool, die daarna opklimt tot het hoogtepunt van het eerste deel. Geen donkere, zompige Finse bossen, maar oneindige, besneeuwde boomtoppen. In het tweede deel voert de melancholie de boventoon. Het stuk dankt zijn bekendheid vooral aan de opzwepende finale die door Sir Donald Tovey ook wel een "polonaise voor ijsberen" werd genoemd...

In het Avondconcert van donderdag 23 maart soleert Janine Jansen in het Vioolconcert van Sibelius. Ze speelt samen met het London Symphony Orchestra en dirigent Gianandrea Noseda. Op het programma staan ook Beethovens Ouverture Coriolan en Prokofjevs Zesde Symfonie.

Naar de uitzending

Door de jaren heen zijn er veel legendarische opnamen gemaakt van Sibelius' Vioolconcert. Zo brak Vilde Frang door met haar opname van het concert. Violist Leonidas Kavakos kreeg van de nazaten van Sibelius toestemming om voor het eerst de oorspronkelijke versie van het Vioolconcert op te nemen. Kavakos bracht beide versies naast elkaar uit op CD. En voor wie niet terugdeinst voor een historische opname: Jascha Heifetz was één van de eerste grote violisten die zich sterk maakte voor het Vioolconcert van Sibelius.

Meer over Sibelius

Ken je componisten

Ken je componisten

Ster advertentie
Ster advertentie