NPO Klassiek tipt

Zien: deze documentaire over neoklassieke muziek van Het Uur van de Wolf

foto: NTRfoto: NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Zien: deze documentaire over neoklassieke muziek van Het Uur van de Wolf

Componisten van hedendaagse neoklassieke muziek bereiken, mede dankzij streams met playlists als Peaceful Piano, een publiek dat doorgaans niet in concertzalen te vinden is. Kortom: neoklassieke muziek is booming.

The Sound Weavers - Van Einaudi tot Beving

De bekendste neoklassieke werken zijn minimalistisch van aard. En je herkent de grootste hits van verschillende soundtracks. Denk aan Yann Tiersens Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain of Ludovico Einaudi’s filmmuziek voor Intouchables. Je krijg deze oorwurmen vandaag vast niet meer uit je hoofd, sorry daarvoor. Maar de neoklassieke basis is eigenlijk gelegd door componisten Frédéric Chopin en Erik Satie. Satie zelf had het over ‘meubileringsmuziek’ die zo min mogelijk moest opvallen (bron: Maestro Music, NTR Podium).

Wil je hier meer over weten? Het Uur van de Wolf toont vanavond om 22:39 uur op NPO 2 The Sound Weavers - Van Einaudi tot Beving. Een docu over neoklassieke muziek, waarin Ludovico Einaudi, Joep Beving, Hania Rani en Hauschka ons meenemen in hun creatieve proces (kijk vanavond NPO 2, of klik hieronder op play, als je niet kunt wachten 😉).

(Tekst gaat verder onder video. Speelt de video niet af, klik hier om naar de NPO Start-omgeving te gaan)

Over Het Uur van de Wolf

Het Uur van de Wolf toont documentaires waarin alle kunstvormen in de etalage worden gezet. Veelkleurige films van en over spraakmakende kunstenaars en artiesten; vol verhalen die getuigen van nieuwsgierigheid en een eigenzinnige visie. Documentaires gemaakt vanuit de verbeeldingskracht, die willen inspireren en verbinden.

Over Neoklassiek

Zoals hierboven beschreven, is de neoklassieke basis is eigenlijk gelegd door componisten Frédéric Chopin en Erik Satie. Satie zelf had het over ‘meubileringsmuziek’ (muzikaal behang) dat zo min mogelijk moest opvallen en minimalistisch van aard is. De invloeden van het minimalisme zijn ook terug te vinden in de ambient- en dancemuziek. Het is dan ook niet verrassend dat sommige neoklassieke musici zich op de grens tussen klassieke en elektronische klanken bewegen. Invloedrijke namen naast Steve Reich zijn onder andere de componisten Karlheinz Stockhausen, Brian Eno en Pierre Boulez. Deze eigentijdse componisten hebben de grenzen opengegooid, zodat een nieuwe garde nu vaak werkt met synthesizers, nieuwe texturen en ritmes (bron: Maestro Music).

Onze podcast 'De Mengtafel' brengt de wereld van de klassieke muziek en de elektronische muziek dichterbij elkaar:

De Mengtafel

De Mengtafel

Ster advertentie
Ster advertentie