NPO Klassiek tipt

Interview: Herman Finkers over Missa in Mysterium

foto: De Avondshow / YouTubefoto: De Avondshow / YouTube
  1. Klassiekchevron right
  2. Interview: Herman Finkers over Missa in Mysterium

De meesten zullen hem kennen als cabaretier, maar de afgelopen jaren doet hij steeds meer met gregoriaans gezang: Herman Finkers. Hij was te gast bij De Avondshow van Arjen Lubach om te vertellen over de meezing-missen die hij samen met Wishful Singing houdt.

Missa in Mysterium

"Ik ben bezig met een paar gezonde godsdienstwaanzinnige dingen", vertelt Herman Finkers in De Avondshow. Zo heeft hij nu samen met het vocaal ensemble Wishful Singing een Missa in Mysterium georganiseerd. "Dat is een heel normale mis, een gregoriaanse hoogmis, het tegenovergestelde van cabaret", aldus Finkers. "Alles wordt gezongen, er wordt niet uitgelegd, er wordt niet gemoraliseerd. Alleen het ritueel wordt gedaan en mensen kunnen meezingen."

Herman Finkers en Wishful Singing voeren de mis met groot succes op. "Ik kwam heel veel mensen tegen die niks met geloof hebben en die iedere keer naar die Missa in Mysterium gingen. Dus ik vroeg: 'Waarom ga je er eigenlijk heen?' Ze zeggen dan: 'Ik word er zo lekker rustig van.' De één kan daar dus een heel religieus gevoel bij krijgen, de ander kan er gewoon rustig van worden."

Bekijk het interview met Herman Finkers

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Kalm met Klassiek

Kalm met Klassiek

Wat is gregoriaans gezang?

Gregoriaans gezang is één van de oudste gezangen die er bestaan. Het zijn gezongen, heilige teksten op eenstemmige, vaststaande melodieën. De teksten zijn in het Latijn en afkomstig uit de Bijbel.

De melodie van een gregoriaans gezang beweegt altijd vloeiend, maar zeker niet willekeurig; het verloop van de melodie en opvallende wendingen benadrukken altijd de betekenis van de woorden die worden gezongen. De melodie zoekt altijd een weg omhoog, waar de klank zich helemaal ontplooit, als een verwijzing naar het goddelijke dat met de muziek wordt vereerd.

Gregoriaans wordt van oudsher gezongen in kloosters en tijdens missen in de kerk. Nog altijd kun je deze melodieën horen tijdens een dienst. Een bekende componist die in het verlengde van het gregoriaans componeerde, was Hildegard von Bingen. De naam 'gregoriaans' is afkomstig van Paus Gregorius, die de gezangen ingefluisterd zou hebben gekregen door de Heilige Geest.

Ster advertentie
Ster advertentie