Inspiratie

Verkouden en toch zingen? 6 tips!

foto: Adobe Stockfoto: Adobe Stock
  1. Klassiekchevron right
  2. Verkouden en toch zingen? 6 tips!

Het najaar zit vol koud en druilerig weer – voor je het weet heb je een koutje te pakken! Funest voor je stem, zeker als je nog moet zingen. Wat kun je als zanger doen om zonder kleerscheuren de komende dagen door te komen?

1. Hydrateren

Bij verkoudheid zijn de slijmvliezen van je neus en keel uitgedroogd en geïrriteerd. De belangrijkste manier om je hiertegen te wapenen is: hydrateren. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt en zet eventueel bakjes water in je huis om de luchtvochtigheid op peil te houden.

2. Vermijd koffie, zwarte thee en chocola

Deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die de slijmvliezen van je stembanden uitdrogen. Drink liever kruidenthee (met thijm of salie bijvoorbeeld, heerlijk verzachtend voor je keel).

3. Stop met roken en alcohol

Misschien ten overvloede, maar sigarettenrook kan je slijmvliezen irriteren. Ook alcoholische dranken drogen het beschermende slijmvlies van je stembanden uit. Laat die glühwein dus even staan als je je stem wilt sparen!

4. Neem een zuigsnoepje

Door te zuigen produceer je speeksel, waarin veel afweerstoffen zitten. Het maakt dus niet uit wat voor snoepje het is, al zuig je op een kiezelsteentje!

5. Adem door je neus

Als je door je mond ademt, kunnen je slijmvliezen uitdrogen en kun je last krijgen van je keel.

6. Houd rust

Zorg voor voldoende rust. Slaap veel en gebruik je stem zo min mogelijk. Ga zéker niet fluisteren; daarmee forceer je je stem en zul je nog sneller klachten ervaren.

Ster advertentie
Ster advertentie