Soundtracks luisteren

Werk ohne Autor

foto: IMDBfoto: IMDB
  1. Klassiekchevron right
  2. Werk ohne Autor

In de film Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmarck (bekend van Das Leben der Anderen) gaat de jonge kunstenaar Kurt op zoek naar zijn eigen stijl. ‘"Werk ohne Autor is een film over bevrijding", aldus de regisseur in een interview met Cinema.nl. "Kurt wordt eerst geïndoctrineerd door de nazi’s en later door de communisten, die hem hun visie over kunst willen opleggen. Daar moet hij van losbreken. Hij moet diep in zichzelf kijken en dat is eng. En dan moet hij zich ook nog eens losmaken van zijn dominante en machtige schoonvader, professor Seeband." Kurt ontmoet dan student Ellie, en dan begint hij, ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven heeft gevonden, schilderijen te maken die niet alleen zijn eigen lot, maar ook de trauma's van een hele generatie weerspiegelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De muziek geeft het verhaal een mooie ondertoon" schrijft Filmtotaal. Die mooie ondertoon is gecreëerd door componist Max Richter (Duitsland, 1966), die eerder ook tekende voor de muziek bij Mary Queen of Scots en tientallen andere films, televisiefilms en series. Het werk van Richter wordt gerekend tot het post-minimalisme. Hedendaags klassiek gemixt met alternatieve pop, dat is waar hij zich op heeft toegelegd sinds zijn afstuderen aan de Royal Academy of Music en bij Lucian Berio. Of zoals het op zijn website wordt omschreven "both the rigour of the Classical tradition and the experimentalism of contemporary electronica." Richter schrijft niet alleen filmmuziek, maar ook muziek voor theater, opera, en ballet. De muziek voor Werk ohne Autor (Engelse titel: Never Look Away) werd in oktober 2018 uitgebracht op Deutsche Grammophon.

Een keuze uit deze soundtrack was te horen op zondag 17 maart 2019 op NPO Radio 4, in Vrije Geluiden (23.00-24.00 uur).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie