Soundtracks luisteren

The Quiet Girl: ontroerend Iers drama

foto: Cinéart NL
  1. Klassiekchevron right
  2. The Quiet Girl: ontroerend Iers drama

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Quiet Girl

Ierse film uit 2022 van Colm Bairéad. Het verhaal speelt zich af in 1981. Het stille meisje uit de titel van dit prachtig ingetogen drama heet Caít, ze is tien jaar oud en komt uit, zoals destijds wel te verwachten in het streng-katholieke Ierland, een groot gezin, de zesde is op komst. Daarom wordt Caít in de zomervakantie bij familie gestald. Bij Seán en Eibhlín is immers plek zat, want die hebben zelf geen kinderen. De komst van Caít heeft dan ook grote impact. Niet alleen op Seán en Eibhlín, maar vooral op de thuis emotioneel verwaarloosde Cáit, die voor het eerst echt gezien wordt. The Quiet Girl werd bij de Oscars genomineerd voor beste niet-Engelstalige film, want op een paar Engelse woorden na wordt er in de film alleen Iers gesproken. Gebaseerd op de roman Foster van de Ierse schrijver Claire Keegan.

De muziek bij The Quiet Girl is van de Ierse musicus en filmcomponist Stephen Rennicks, wonend en werkend in Dublin. Rennicks is opgevoed met protestantse kerkmuziek, en hij zegt daar zelf over dat dat zijn gevoel voor harmonie heeft beïnvloed. En misschien hoor je het er ook wel een beetje in terug, in de stemmige, melodieuze en ingetogen muziek die hij maakte voor deze film. Opmerkelijk genoeg heeft Rennicks in een eerdere fase van zijn leven in de band The Prunes gespeeld - punk notabene. Maar dat was in de jaren ’80 van de vorige eeuw - sinds het begin van deze eeuw richt hij zich eigenlijk helemaal op filmmuziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Ster advertentie
Ster advertentie