Soundtracks luisteren

Filmmuziek: Paradise Road

  1. Klassiekchevron right
  2. Filmmuziek: Paradise Road

Helen Colijn schreef in 1989 het boek De kracht van een lied, waarin ze vertelt over haar ervaringen in een Japans interneringskamp op Sumatra in de Tweede Wereldoorlog. Haar verhaal is zo aangrijpend dat er een film aan is gewijd. In 1997 ging de film Paradise Road in première.

Helen Colijn en haar boek

Achtergrondverhaal

In de Tweede Wereldoorlog wordt Zuidoost-Azië bezet door het Japanse keizerrijk. De Japanse bezetter houdt mensen met een westerse nationaliteit vast in interneringskampen. Vrouwen en mannen worden van elkaar gescheiden. Zo ook op Sumatra. In vrouwenkamp Palembang zijn de leefomstandigheden zwaar. Er is een schaarste aan medicijnen en eten en de Japanse bezetter regeert met harde hand. Twee vrouwen bedenken een plan waarmee ze troost en hoop kunnen bieden. Uit hun hoofd schrijven ze bladmuziek van bekende symfonieën op kleine briefjes. Vervolgens organiseren zij een stemmenorkest. In het geheim repeteert dit stemmenorkest vele muziekstukken. Antonín Dvořáks symfonie Uit de Nieuwe Wereld is een symbolisch muziekstuk voor de vrouwen. Het geeft hen hoop en kracht om de beproevingen in het interneringskamp te kunnen doorstaan.

Bekijk de trailer van de film Paradise Road

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Soundtrack

Aangezien het Largo uit de Negende symfonie van Dvořák zoveel betekende voor de vrouwen, werd dat stuk ook de soundtrack van de film. Het Haarlemse vrouwenkoor Malle Babbe o.l.v. Leny van Schaik heeft de soundtrack van de film gezongen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onder leiding van Klaas-Jan de Groot heeft het Groot Omroepkoor ditzelfde muziekstuk gezongen. Bekijk de video:

Topstukken: Uit de Nieuwe Wereld van Dvořák

Zing mee: De Nieuwe Wereld

NPO Radio 4 biedt een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt, tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht.

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Ster advertentie
Ster advertentie