Soundtracks luisteren

Hans Zimmers score voor Dune wint Oscar

foto: YouTube
  1. Klassiekchevron right
  2. Hans Zimmers score voor Dune wint Oscar

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Radio 4. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met als concurrerende genomineerden de muziek bij Don't Look Up (Nicholas Britell), Encanto (Germaine Franco), Parallel Mothers (Alberto Iglesias) en The Power Of The Dog (Jonny Greenwood) won de muziek van Hans Zimmer bij de film Dune de Oscar voor beste filmmuziek 2022.

Dune (Verenigde Staten 2021) is een actiefilm van Denis Villeneuve die zich afspeelt in het jaar 10191. Om uit te leggen hoe de verhoudingen in het heelal dan liggen heb je een heel boek nodig (dat van Frank Herbert, uit 1965, waarop deze film gebaseerd is) of twee films, want regisseur Villeneuve is met deze film pas op de helft van het boek. Dune gaat over de queeste van de adellijke Paul Atreides (Chalamet), die het op woestijnplaneet Arrakis onder meer moet opnemen tegen opstandige Fremen, troepen van de intergalactische keizer en gigantische zandwormen. Dune balanceert continu op het randje van indrukwekkend en potsierlijk, gaat daar een enkele keer ook overheen, maar verveelt geen seconde (van de ruim tweeënhalf uur) en is adembenemend mooi gefilmd.

De muziek is als gezegd van Hans Zimmer, die inmiddels een van de meest productieve en zeker een van de meest succesvolle filmcomponisten van dit moment is. Typische Zimmer-muziek bij deze film: overweldigend en virtuoos gemaakt (al vinden sommige critici het wel erg bombastisch, maar dat kon je verwachten). Naast de eigenlijke soundtrack vind je op Spotify ook The Dune Sketchbook - lange variaties over de belangrijkste thema’s van de muziek die in de film te horen is. Het soundtrack-album bevat 22 veel kortere stukken, en wat opvalt is het zogenaamde verticale karakter van de muziek: melodieën spelen veel minder een rol dan een herkenbare sound, het gaat meer om het neerzetten van een sfeer, het oproepen van een bepaalde emotie zo je wilt.

Hypnotiserend is de muziek zeker, en de productie laat horen dat we hier de traditionele klank van het klassieke orkest ver achter ons gelaten hebben, alles is onderdeel van het totale sounddesign van de film. Een totaalervaring dus, waarin beeld en geluid een overweldigend geheel vormen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie