Soundtracks luisteren

Nieuw klassiek: Mary Queen of Scots

  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw klassiek: Mary Queen of Scots

Begin 2019 ging de biopic Mary Queen of Scots in première, gebaseerd op de biografie Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart. Het verhaal gaat over het turbulente leven van Mary Stuart, die op haar zestiende koningin van Frankrijk werd. Na het overlijden van haar man keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland, waar ze de heerschappij van Koningin Elizabeth I probeerde over te nemen. Het krachtige en fascinerende verhaal over vrouwelijke staatshoofden, geregisseerd door regisseuse Josie Rourke, werd muzikaal omlijst door componist Max Richter.

Staatshoofd in een mannenwereld
Mary Stuart (Saoirse Ronan) en Koningin Elizabeth I (Margot Robbie) waren nichtjes, maar komen in het verhaal lijnrecht tegenover elkaar te staan. Als vrouwelijke staatshoofden moesten ze overeind zien te blijven in een mannenwereld en stonden ze voor een ingrijpende keuze: een strategisch huwelijk aangaan, of onafhankelijk blijven? De rivaliteit bracht de Engelse en Schotse tronen aan het wankelen en bleek uiteindelijk bepalend voor de geschiedenis. Zo'n fascinerend verhaal vraagt om een epische soundtrack, en daar kwam Max Richter in het spel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Max Richter: een muzikale alleskunner
De Duits-Engelse Max Richter werd klassiek opgeleid aan the Royal Academy of Music in Londen en is bekend om zijn werk voor toneel, opera, ballet en film. Richter kleurt graag buiten de lijntjes - hij experimenteert veelvuldig, werkt graag samen met andere creatieve geesten en probeert statements over de huidige maatschappij te verwerken in zijn muziek. Zo leest actrice Tilda Swinton op Richters tweede solo-album The Blue Notebooks voor uit Kafka’s The Blue Octavo Notebooks, als protest tegen de oorlog in Irak. Een ander interessant project is zijn album Sleep, een 8,5-durende luisterervaring die precies in een volledige nachtrust past. Ook Hollywood is gek op de componist. Hij schreef de soundtracks voor onder meer de HBO-serie The Leftovers, de BBC-drama Taboo, de film White Boy Rick en als meest recente project Mary Queen of Scots.

Bron: AVROTROS Klassiek

MIS NIETS

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!

E-mailadres:

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLERTIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Ster advertentie
Ster advertentie