Soundtracks luisteren

Nieuw op Netflix: Im Westen nichts Neues

foto: Netflix
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw op Netflix: Im Westen nichts Neues

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Radio 4. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front)

De Duitse Oscarinzending Im Westen nichts Neues, nu te zien op Netflix, is een oorlogsfilm van het soort dat we vaker hebben gezien. Maar dan gemaakt vanuit een Duits perspectief. De film is gebaseerd op de anti-oorlogsroman van dezelfde titel van Erich Maria Remarque uit 1928, een decennium na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog dus. Al in 1930 werd een Engelstalige verfilming gemaakt, en in 1980 verscheen ook een televisiefilm. Desondanks wilde de Duitse regisseur Edward Berger een derde verfilming maken, want, zo zegt hij: "Hoewel er al veel oorlogsfilms zijn gemaakt, laten maar weinig daarvan een Duits perspectief zien. Het perspectief van bijvoorbeeld Amerikanen of Engelsen is dat ze Europa hebben gered. De soldaten die terugkeerden naar het thuisfront, hoewel getraumatiseerd en psychisch aangetast, werden onthaald als helden en de oorlog werd deels ook gezien als iets om trots op te zijn. Voor ons was het precies het tegenovergestelde: in onze nationale psyche is er slechts ruimte voor schuldgevoel, afschuw en verschrikking als we terugdenken aan oorlog."

Al in de indrukwekkende openingsminuten wordt duidelijk dat dit geen heldhaftig oorlogsepos wordt, maar eerder een tragedie, gespeend van oorlogsheroïek. De gruwelijke oorlogsmachine in volle gang. Ondanks al die films lijken we er maar weinig van te leren, maar de huidige situatie in Oekraïne doet beseffen dat er misschien wel nooit genoeg anti-oorlogscinema kan zijn.

De soms ronduit huiveringwekkende muziek is van Volker Bertelmann, ook bekend onder de artiestennaam Hauschka. "Geniale minimalistische muzikale composities van Volker Bertelmann", schrijft Omar Larabi terecht op deze website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 was weer een feest! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoorde je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sloten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

Dit is de Filmmuziek Top 50 van 2022!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie