Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Camiel Boomsma

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Camiel Boomsma

Pianist Camiel Boomsma speelt werk van de Nederlands componisten Karel Hamm en Gerard Hamm in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

1 Karel Hamm: Romanze
2 Gerhard Hamm: uit ‘Verloren!’ Clavierstücke in Liedform Op.18:
- No.1 ‘Als ich dich sah!’
- No.2 ‘Könnt’ es sein!’
- No.3 ‘Wär ich bei dir!’
- No.4 ‘Frage’
3 Gerhard Hamm: uit Bagatellen Op.12:
- No.3 ‘Capriccio’
- No.4 ‘Melodie’
- No.5 ‘Arriette’

Pianist Camiel Boomsma vindt het erg belangrijk om de klassieke muziekcanon te verrijken door onbekende componisten te laten herleven.

De muziek van de Nederlandse componisten Gerhard Hamm (1838-1904) en zijn zoon Karel Hamm (1876-1937) kwam toevallig op het pad van Boomsma.

Na een recital van Boomsma gaf Carl Hamm, directe familie, hem een stapel partituren. Toen Boomsma de stukken doorspeelde, werd hij getroffen door de fijnzinnigheid en de verhalende kracht.

De veelzijdige componist Gerhard Hamm, geboren in 1835 in Trier verhuisde later naar Venlo. Hij was een zeer belangrijke figuur in het culturele leven in het zuiden. Hij was leraar en dirigent. Zowel Gerhard als zijn zoon Karel hebben een grote muzikale nalatenschap; van kamermuziek tot liederen en van orkestwerken tot stukken voor solo piano.

Ook schreef Gerhard Hamm enkele walsen, speciaal voor de carnavalsviering in Venlo. Zo wordt op de tonen van zijn ‘Jocus Walzer’ nog altijd de Venlose prins ingehaald.

Ster advertentie
Ster advertentie