Vrije Geluiden Sessies

Vincent Kusters & Charlie Bo Meijering

VPRO
foto: Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Vincent Kusters & Charlie Bo Meijering

Liederen van Max van Platen en Hans Leenders

Veel Nederlandse componisten hebben werk geschreven tijdens de coronaperiode, maar door alle beperkingen kon er bedroevend weinig worden uitgevoerd. In samenwerking met Dutch Composers Now hebben wij een aantal componisten en musici uitgenodigd om die nieuwe stukken te komen spelen tijdens onze Vrije Geluiden Sessies.

De eerste sessie werd opgenomen in de FluXus Verkadefabriek in Zaandam, waar bariton Vincent Kusters zong en pianist Charlie Bo Meijering hem begeleidde. Ze brachten 'Voor ik slaap' van Max van Platen, en 'Drei Deutsche Lieder' van Hans Leenders.

‘Voor ik slaap’ is volgens de uitvoerenden het een uniek werk in het liedgenre: normaal heeft de piano een begeleidende rol, illustratief en ondersteunend; maar hier zijn de rollen eerder omgekeerd. De pianist is leidend en de zanger biedt als het ware uitleg bij zijn spel, hij spiegelt de kernmelodieën die je eerder in de piano hoort.

De ‘Drei Deutsche Lieder’ van componist Hans Leenders zijn opgedragen aan Vincent Kusters, uit bewondering voor zijn buitengewoon muzikaal talent. Vincent Kusters noemt deze cyclus een fantastisch werk, dat stilistisch voortborduurt op de laatromantische componisten van begin 20e eeuw. De drie liederen vertellen iets over hunkering en drukken een verlangen uit.

Ster advertentie
Ster advertentie