Vrije Geluiden Sessies

The Master Musicians of Jajouka

VPRO
foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. The Master Musicians of Jajouka

Vrije Geluiden Sessie live op Le Guess Who? 2022

In de hele geschiedenis van Vrije Geluiden hebben we zoiets overweldigends nog niet eerder meegemaakt. Misschien moet je er wel live bij zijn om in trance te raken, maar toch willen we dit delen met jullie in deze sessie, opgenomen tijdens Le Guess Who?

Het gaat hier om Master Musicians of Jajouka. Ze spelen ‘slechts’ een nummer: ‘Dancing in Your Mind’.

Deze groep onuitputtelijke musici komt uit het zuidelijke deel van het Rifgebergte in Marokko. Ze houden de traditionele Sufi trancemuziek in stand. En hoe!

De complexe ritmes en melodieën van deze volksmuziek worden doorgegeven van vader op zoon. Deze unieke muziek berust op drones, improvisatie, complexiteit en eeuwenoud vakmanschap.

Master worden kan enkel door voortdurend te oefenen met als doel deze muziek volledig te beheersen. En dat is nodig ook. De vaak lange melodielijnen worden met veel kracht geblazen op de rhaita en de lira. Hun instrumenten worden trouwens nog steeds in Jajouka zelf vervaardigd, uit bamboe, het hout van de abrikozenboom en de huid van geiten.

Met de blatende klank van een traditioneel blaasinstrument lokten de dorpsbewoners volgens de overlevering één keer per jaar de 'geitman' uit zijn grot. Het is een vruchtbaarheidsritueel. Die overlevering startte al in het jaar 800 toen het dorp Jajouka een islamitische bedevaartplek werd omdat de stoffelijke resten van de heilige Sidi Hamid Sherk er zouden liggen.

De Master Musicians of Jajouka zijn inmiddels het belangrijkste exportproduct van het bergdorpje Jajouka. Twee jaar geleden voerde het gezelschap onder leiding van Bachir Attar in New York nog de begrafenisstoet aan van jazzlegende Ornette Coleman. De interesse in de muziek uit Jajouka begon met Rolling Stones lid Brian Jones die er in 1968 de LP ‘Brian Jones Presents the Pipes of Pan at Joujouka’ opnam. Velen zouden hem volgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie