Vrije Geluiden Sessies

Nawras Altaky

VPRO
foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Nawras Altaky

Nawras Altaky is een componist, zanger en ud-speler gevestigd in Utrecht, Nederland. In zijn composities verbindt Altaky Arabische muziek met westerse muziek.

Zijn inspiratie wordt vooral gedreven door waarden als vrijheid en liefde. Speciaal voor dit optreden op de Music Meeting arrangeerde componist/violist Oene van Geel enkele stukken geschreven door Altaky.

Nawras Altaky speelt al sinds zijn vijftiende. Toen hij vanwege de burgeroorlog Syrië moest ontvluchten, kwam hij in Nederland wonen, maar was een tijdlang gescheiden van zijn instrument. De reünie kwam kort na een ontmoeting met Nizar Rohana en Haytham Safia, twee van de beste ud-spelers van Nederland. Momenteel studeert hij compositie aan het conservatorium in Utrecht.

Altaky richtte samen met bassist Lucas Dols de band Dyar op. Vorig jaar werden ze bekend met het nummer #SOSMoria, voor de gelijknamige campagne. Altaky: 'Met dit nummer laten we onze gevoelens zien over wat er gaande is, niet alleen in Moria maar in veel andere kampen waar mensen tegenwoordig doodsbang zijn voor het coronavirus.'
Nawras Altaky trad ook op voor de vluchtelingen in het kamp op Moria. Want dat is waar zijn muziek en die van Dyar voor staan: mensen weer mens laten voelen.

Ster advertentie
Ster advertentie