Vrije Geluiden Sessies

Hans Henkemans

VPRO
foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Hans Henkemans

De erfenis van een groots componist en pianist

Pianist en componist Hans Henkemans (1913-1995) was een iconisch figuur in de Nederlandse muziekwereld. Hij was een van Nederlands grootste pianisten en in de jaren vijftig een van de meest uitgevoerde componisten.

In de MuziekHaven in Zaandam spelen violist Jeroen Dupont en pianist Ed Spanjaard de Vioolsonate van Henkemans een compositie uit 1944.

Het stuk stond in die jaren vaak op het repertoire van violist Theo Olof.

Onlangs verscheen de indringende documentaire ‘Weggewist’ over het leven van Hans Henkemans. Om de muzikale erfenis van Henkemans weer meer onder de aandacht te brengen is er nu een stichting opgericht.

Een groot deel van die erfenis heeft Hans Henkemans nagelaten aan dirigent en pianist Ed Spanjaard. Beiden waren jarenlang bevriend.

In die erfenis vond Ed Spanjaard ‘De muizenstukjes’ en stammen uit 1944. Ze zijn opgedragen aan zijn stiefdochter Lotje van Stipriaan. Henkemans speelde ze vaak voor haar in huiselijke sfeer.

In de documentaire ‘Weggewist’ is een ontroerende scène te zien waarin dit meisje, inmiddels mevrouw Boom en negentig jaar oud, deze compositie voor het eerst terughoort.

Hans Henkemans: Vioolsonate (1944)
- Vivace, quasi volante
- Adagio sostenuto
- Allegretto quasi allegro

Jeroen Dupont, viool
Ed Spanjaard, piano


Hans Henkemans: Muizenstukjes

Ed Spanjaard, piano

Ster advertentie
Ster advertentie