Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Kathryn Cok

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Kathryn Cok

Kathryn Cok werd geboren in New York maar woont al vele jaren in Nederland. Ze studeerde hier klavecimbel bij Jacques Ogg, Tini Mathot en Ton Koopman. Ze is actief als klavecinist, fortepianist en als wetenschapper en is mede-oprichter van het Caecilia-Concert.

Ter ere van Sweelinck’s 400ste sterfdag speelt Kathryn Cok tijdens onze sessie in kasteel Groeneveld een aantal stukken van ‘de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht’ Jan Pieterszoon Sweelinck. Als organist bespeelde Sweelinck (vrijwel) dagelijks het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. Veel van wat hij speelde ontstond vanuit improvisatie. De genoteerde klaviermuziek is soms het resultaat daarvan.

Sweelinck is muzikaal gezien de opmaat voor Bach, met wie hij via zijn leerlingen in een directe lijn staat. Zijn leerlingen kwamen vanuit heel Europa naar Amsterdam om lessen te volgen. Zij groeiden op hun beurt vaak uit tot belangrijke musici en droegen de herinnering aan Sweelinck met zich mee de toekomst in. Zij legden de verbinding tussen Sweelinck en Bach.

Het Sweelinck Festival vindt plaats van 16 t/m 24 oktober in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie