Vrije Geluiden Sessies

Gábor Tarján

VPRO
foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Gábor Tarján

Emma Breedveld (viool) en Gábor Tarján (elektronica) spelen 'Heat and Memory'

De Canadees-Hongaarse percussionist en componist > Gábor Tarján woont en werkt al enige tijd in Nederland. Hij is vooral actief voor zijn interdisciplinaire gezelschap Het Filiaal Theatermakers.

Wat is tijd? Een vraag die bijna niet te beantwoorden is. Toch wagen componist Gábor Tarján en violiste Emma Breedveld in Heat and Memory de sprong in De Muziekhaven in Zaandam. Langzaam uit het niets ontstaan er wolken van klank opgebouwd uit meerdere lagen viool. Tijden en tempi lopen door elkaar. De lagen zijn grillig en speels maar zitten ook vol verlangen en weemoed.

In dit werk - het betreft hier een ingekorte versie van de compositie - gaat het niet om verleden en toekomst maar simpelweg om gebeurtenissen die andere gebeurtenissen veroorzaken. Een vervreemdende en poëtische zoektocht naar de ongrijpbaarheid van tijd als klank.

Tijdens de coronapandemie hebben veel Nederlandse componisten nieuwe composities geschreven, maar door alle beperkingen konden deze niet worden uitgevoerd.

In samenwerking met Dutch Composers Now hebben we een aantal componisten en muzikanten uitgenodigd om deze nieuwe stukken te spelen tijdens onze Vrije Geluiden Sessies.

Heat and Memory werd ook uitgevoerd tijdens November Music 2021. Bij die gelegenheid sprak Aad van Nieuwkerk met de componist, Gábor Tarján:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie