Recepten

Finse oesters en champagne

  1. Klassiekchevron right
  2. Finse oesters en champagne

Elke week levert Petra Possel (culinair recensent, journalist en presentator van o.a. Radio Mangiare) een heerlijk recept uit ons themaland aan. Want koken en eten hoort bij zomer.

{iframe "http://www.radio4.nl/pbplayer/?url=http://download.omroep.nl/portal/radiomanager/rm3-radio4/audiofragments/19/18151-Petra_Possels_Finse_oesters.mp3&title=Petra Possels Finse oesters" height="68" }

Sibelius stond bekend als een harde drinker en levensgenieter, een graag geziene gast in de jetset van Helsinki. Het verhaal gaat dat ie na een operatie aan keelkanker meteen een sigaartje opstak toen hij uit de narcosekamer kwam en het schijnt ook dat zijn echtgenote hem voor een concert uit een café moest plukken waar ie in rokkostuum aan de oesters en de champagne zat.

De Finse keuken maakt onderdeel uit van de nordic kitchen die op dit moment een enorme opmars beleeft. Belangrijk thema van die keuken is natuurlijk vis in allerlei gedaanten: geconserveerd, ingelegd, gerookt, ingegraven, gepekeld en ga zo maar door. Oesters horen daar natuurlijk bij.

Voor een Sibelius-waardig oestergerecht grijp ik hoog, naar de kookkunsten van chefkok René Redzepi van het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen, lange tijd het este restaurant van de wereld. Dit restaurant- waarvoor je 3 maanden op de wachtlijst moest staan- is inmiddels gesloten want Redzepi gaat een nieuw nordic restaurant in een boerderij beginnen. Redzepi is er de man naar om samen met zijn equipe verse oesters te plukken, hij heeft dat trouwens ook wel eens in Nederland, bij de Wadden gedaan.

Voorgerecht Oesters met vers geraspte mierikswortel van René Redzepi

3 à 4 oesters per persoon

Serveer de oesters geopend op een schaal. Leg een fijne scherpe rasp op tafel en een stukje verse mierikswortel zodat iedereen zelf mierikswortel over zijn schelpen kan raspen.

In Denemarken hebben ze eigen oesters uit de Limfjord waar ze terecht erg trots op zijn. Lekkere dikke jongens, enigszins vergelijkbaar met de Franse gillardeaux. Maar onze Zeeuwse oesters zijn ook lekker.

Mierikswortel is verkrijgbaar of te bestellen bij de betere groenteboer, en soms bij biologische groentestallen.

Welke champagne Sibelius het liefste had? Dat vertelt zijn biografie niet, maar inmiddels is er in Finland wel heuse Sibelius champagne te koop. Een goede match?

Ster advertentie
Ster advertentie