Naar homepage
Recepten

Noorse stokvis

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Noorse stokvis

Elke week levert Petra Possel (culinair recensent, journalist en presentator van o.a. Radio Mangiare) een heerlijk recept uit ons themaland aan. Want koken en eten hoort bij zomer. Deze week: iets heel erg Noors, lutefisk.

Lutefisk is wat we in Nederlands stokvis noemen, in Suriname bakkeljauw, en in Portugal bacalhau. De gepekelde vis schijnt van de vikingen te komen. Noren eten het nog steeds heel vaak. Lutefisk of bakkeljauw kun je kopen bij de toko of de visboer. Dit recept komt van Smulweb.

  • 750 gram “lutefisk” per persoon
  • water
  • 1 ½ dl zout per liter water

De vis in grote stukken delen en ca. 30 min tevoren in koud water leggen. Dan direct in kokend water doen. Aan de kook brengen en de pan van het vuur nemen. Schuim verwijderen. De vis 5-10 minuten laten trekken. Opdienen op een servet. Serveren met baconvet, puree van gele erwten, gekookte aardappels, koude boter, mosterdsaus en “flatbrød”.

Ster advertentie
Ster advertentie