Recepten

Melanzane alla parmigiana

  1. Klassiekchevron right
  2. Melanzane alla parmigiana

Elke week levert Petra Possel (culinair recensent, journalist en presentator van o.a. Radio Mangiare) een heerlijk recept uit ons themaland aan. Want koken en eten hoort bij zomer.

Italië heeft zoveel gerechten voortgebracht, het is moeilijk kiezen. Petra gaat voor een recept zonder vlees: Melanzane alla parmigiana. Het recep is van Sylvia Witteman.

Ingrediënten:

Olijfolie om te bakken
1 uitje, gesnipperd
1 literblik tomaten
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 grote aubergines
1 pond mozzarella (4 bolletjes)
takje tijm
1 ons versgeraspte parmezaan
bosje basilicum, gesnipperd
kruim van 4 verse witte boterhammen (keukenmachine)


Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter. Kwast ze aan beide kanten in met olie, bestrooi ze met zout en peper en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze een klein kwartier, of tot ze mooi bruin en gaar zijn. Laat ze afkoelen. Fruit intussen het uitje en de knoflook glazig in een plensje olie in een braadpan, hak de tomaten klein en gooi ze met hun sap erbij, plus de tijm en voldoende zout en zwarte peper. Breng aan de kook en laat een half uurtje zacht pruttelen. Leg, in een ondiepe ovenschaal, de vier grootste plakken aubergine naast elkaar. Verdeel over elke plek wat tomatensaus, strooi er wat basilicum over, leg daar een plak mozzarella op, en strooi er wat parmezaan over. Herhaal dit (met steeds kleinere plakken) tot alle plakken op zijn. Meng tot slot nog wat parmezaan door het brood­kruim, strooi dit over alles heen, bedruppel met wat olie en bak het geheel een half uur op 180 graden.

Ster advertentie
Ster advertentie