Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 30 - Romances

foto: Warner Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 30 - Romances

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Klassiek.

De winnaar van de prijs-cd wordt iedere dag bekendgemaakt in de uitzending van De Muziekfabriek. Direct daarna (om 14:00 uur) komt de vraag voor de volgende dag online en kun je alvast je antwoord insturen.

Antwoorden:

  • 24 juli: Op zijn 22e werd Emmanuel Pahud solofluitist van de Berliner Philharmoniker. Wie was daar toentertijd de chefdirigent? - B: Claudio Abbado (in 1992)
  • 25 juli: ‘Vorwurf’ is oorspronkelijk een líed (voor zangstem en piano) van Fanny Mendelssohn. Wie schreef daarvan de tekst? - Nikolaus Lenau
  • 26 juli: Clara Schumann heeft de Drei Romanzen, op.22 (oorspronkelijk voor viool en piano) opgedragen aan een bevriend violist? Wie was dat? - Joseph Joachim
  • 27 juli: Fanny Mendelssohn trouwde in 1829 met Wilhelm Hensel en droeg sindsdien zijn achternaam. Wat was het beroep van deze Wilhelm Hensel? - tekenaar / schilder
  • 28 juli: De Sonate in F.gr.t. is Mendelssohns derde vioolsonate. Hoeveel vioolsonates schreef Mendelssohn in totaal? - Drie (sonate op.4 plus 2 sonates die tijdens zijn leven niet zijn gepubliceerd)
  • 29 juli: Pianist Eric le Sage maakte ruim 10 jaar geleden een 7-CD box met daarop álle kamermuziek mét piano van een Duits componist. Om welke componist draaide dat project? - Robert Schumann (‘Schumann projekt’)

Wat kon je winnen:

foto: Warner Classics

Het nieuwe album Romances van fluitist Emmanuel Pahud en pianist Eric Le Sage bevat werken die tussen 1840 en 1860 zijn geschreven door Robert en Clara Schumann, en Felix en Fanny Mendelssohn. Ondanks de populariteit van de fluit werd er niet veel kamermuziek voor het instrument geschreven. Dit album bevat Robert Schumanns 'Drei Romanzen op. 94' - oorspronkelijk geschreven voor hobo en door Jean-Pierre Rampal getranscribeerd voor fluit - en zijn 'Drei Fantasiestücke op. 73', oorspronkelijk bedacht voor klarinet. Verder Clara Schumanns 'Drei Romanzen op.22', die zij opdroeg aan de grote violist Joseph Joachim, bewerkingen van zes liederen van Fanny Mendelssohn, en de 'Sonate in F' die Felix Mendelssohn in 1838 als vioolwerk componeerde.

CD-info

Romances
Emmanuel Pahud (fluit)
Eric Le Sage (piano)

Fanny Mendelssohn - Abendbild
Robert Schumann - Drei Romanzen, op.94
Fanny Mendelssohn - Vorwurf
Clara Schumann
- Drei Romanzen, op.22
Fanny Mendelssohn - Warum sind denn die Rosen so blass?
Felix Mendelssohn
- Sonate in F
Robert Schumann
- Fantasiestücke, op.73

Warner Classics
5054197563553

Beluister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie