Prijs-cd

Prijs-cd week 28: Beethoven: The Complete Sonatas for Violin and Piano

AVROTROS
foto: Sony Classical
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 28: Beethoven: The Complete Sonatas for Violin and Piano
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
6 juli: Aan wie heeft Beethoven zijn vioolsonates nr. 1, 2 en 3 opgedragen? - Antonio Salieri
7 juli: De drie vioolsonates opus 30 heeft Beethoven opgedragen aan de Russische Tsaar Alexander I. Welke connectie bestaat er tussen deze Alexander en het Nederlandse koningshuis? - Zijn zus Anna Paulowna trouwde in 1816 met kroonprins Willem, (die in 1840 Koning Willem II zou worden).
8 juli: Als de Corona-maatregelen het toelaten zullen Leonidas Kavakos en Enrico Pace op 12 september a.s. drie Beethoven sonates spelen in Nederland. In welke stad? - Rotterdam (in de Kleine Zaal van De Doelen)
9 juli: Waarom noemde Beethoven zijn vijfde vioolsonate de ‘Frühlingssonate’? - Strikvraag: De bijnaam is helemaal niet van Beethoven afkomstig
10 juli: Pianist Enrico Pace was in 1989 de winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Wie legde dat jaar beslag op de tweede prijs? - Alexei Orlovetsky (uit de Sovjet-Unie)
11 juli: Een Zwitserse musicoloog heeft in de vorige eeuw schetsen gevonden van de vermoedelijk allereerste, maar onvoltooide vioolsonate van Beethoven. Wat is de naam van die musicoloog? - Willy Hess (1906-1997 - Sonate in A.gr.t. Hess 46)

Wat kon je winnen:

foto: Sony Classical

Op de laatste na, schreef Beethoven alle vioolsonates binnen 6 jaar: van 1798 tot 1803. Van zijn gehele kamermuziek, zijn alleen de vijf strijkertrio’s, korter op elkaar gecomponeerd. In dat opzicht vertonen deze sonates niet die ontwikkeling zoals de strijkkwartetten, die over een veel langere periode zijn geschreven. Niettemin, is dit grootse muziek. De eerste belangrijke opnamen van deze werken als cyclus, verschenen reeds in de jaren vijftig en zestig met Schneiderhan/Kempff en Grumiaux/Haskil. Leonidas Kavakos is inmiddels een bekend gezicht. Hij maakte zijn KCO-debuut al in 2002. Het grote talent van de Griek kwam al tot uiting in zijn tienerjaren, met het winnen van het Sibelius en Paganini Concours.

Hij pakt op deze CD's flink uit door samen met de Italiaanse pianist Enrico Pace op sublieme wijze de tien vioolsonates van Beethoven op te nemen. Deze CD-set is een her-release van 'The Complete Sonatas for Violin & Piano' uit 2013.

CD-info
Beethoven: The Complete Sonatas for Violin and Piano
Ludwig van Beethoven
Vioolsonate Nr. 1 t/m Nr. 10
Leonidas Kavakos, viool
Enrico Pace, piano
Sony Classical
3 CD's

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie