Prijs-cd
AVROTROS

Antwoorden: Prijs-cd week 46 - Daniël de Lange - Requiem

foto: Brilliant Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Antwoorden: Prijs-cd week 46 - Daniël de Lange - Requiem

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
15 november: Daniël de Lange componeerde zijn Requiem in 1868 toen hij in een buitenlandse stad woonde en werkte. Welke stad was dat? - Parijs
16 november: Nadat Daniël de Lange in 1871 vanuit Parijs was teruggekeerd naar Amsterdam, was hij daar mede-oprichter van een muzikaal instituut. Welk instituut is dat? - Het Amsterdamsch Conservatorium
17 november: Alphons Diepenbrock schreef ‘Caelestis Urbs Jerusalem’ ter gelegenheid van de 70e verjaardag van een bevriend architect. Wie was dat? - Pierre Cuypers (o.a. Centraal Station & Rijksmuseum in A’dam)
18 november: Eén van de nazaten van Daniël de Lange is een Nederlandse pianiste die zo’n 15 jaar geleden twee CD’s maakte met kamermuziek van de broers Daniël en Samuel de Lange. Wie is zij? - Laura de Lange
19 november: Julius Röntgen overleed op 13 september 1932 in zijn woning in Bilthoven. Was was toen de naam van die woning? - Villa Gaudeamus (tegenwoordig ‘Walter Maashuis’)
20 november: Welke pianist en dirigent was in 1937 de oprichter van het Nederlands Kamerkoor? - Felix de Nobel

Wat kon je winnen:

foto: Brilliant Classics

Daniël de Lange was een Nederlands musicus, actief als componist, koordirigent, pianist, organist, organisator, muziekpedagoog en muziekcriticus. Samen met Johannes Messchaert, Frans Coenen en Julius Röntgen richtte hij in 1884 het Amsterdamsch Conservatorium op, waaraan hij les gaf en waarvan hij in 1895 directeur werd.

In 1994 kwam het Requiem van Daniël de Lange uit, dat door violist en musicoloog Willem Noske uit de archieven was opgediept. De Lange schreef zijn Requiem in 1868 vanuit zijn werkterrein in Parijs.

De bezetting is een koor van tweemaal vier stemmen plus twee solistenkwartetten. De opname van het Nederlands Kamerkoor en dirigent Uwe Gronostay werd in 1995 bekroond met een Edison. Het juryrapport sprak van “een witte raaf op koorgebied”. Deze opname is nu weer op de markt, uitgegeven door Brilliant Classics.

CD-info
De Lange: Requiem
Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay
Alphons Diepenbrock - Caelestis Urbs Jerusalem en diverse werken van Julius Röntgen
Brilliant Classics 96106
5028421961064

Luister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie