Prijs-cd

Prijs-cd week 26: Gerhard Hamm Rediscovered - Camiel Boomsma

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 26: Gerhard Hamm Rediscovered - Camiel Boomsma

De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden:
28 juni: Gerhard Hamm uit Venlo is een zéér productieve componist geweest. Hoeveel werken (groot en klein) heeft hij in totaal op zijn naam staan? En je mag er maximaal 20 naast zitten! - ca. 500 werken
29 juni: Gerhard Hamm was in 1863 in Venlo ook een van de oprichters van een ‘letter-lievend gezelschap’ waarvoor hij meerdere lezingen verzorgde. Wat was de naam dat dat gezelschap? - Puteanus (genoemd naar de Venlose humanist Erycius Puteanus)
30 juni: Welke componist stond centraal op Camiel Boomsma’s eerste CD uit 2013? - Richard Wagner (De CD ‘Wagner transcriptions’)
1 juli: Gerhard Hamm schreef ook muziek voor piano 4-handig, zoals de Feest-ouverture, op.20. Op welk bekend lied is dat stuk gebaseerd? - Wien Neerlands Bloed door d’adren stroomt....
2 juli: Pianist Camiel Boomsma heeft ook een podcast-serie gemaakt waarin hij brieven schrijft aan diverse componisten. In welk Radio 4 programma is dat idee voor die podcast ontstaan? - Passaggio (bij presentator Lex Bohlmeier)
3 juli: In één van zijn korte stukken (op.36 en 37) probeert Gerhard Hamm een Nederlandse rivier te laten klinken..... Welke rivier? - De Maas (die door Venlo stroomt) (stuk = ’Klänge vor der Maas’)

Wat kon je winnen:

Pianist Camiel Boomsma vindt het erg belangrijk om de klassieke muziekcanon te verrijken door onbekende componisten zoals Gerhard en Karel Hamm te laten herleven. De ontdekking van de Nederlandse componist Gerhard (en zijn zoon Karel) Hamm kwam toevallig op het pad van Boomsma. Na een recital gaf Carl Hamm, directe familie, hem een stapel partituren. Toen Boomsma de stukken thuis aan het spelen was, werd hij getroffen door de fijnzinnigheid en de verhalende kracht.

De veelzijdige componist Gerhard Hamm, geboren in 1835 in Trier, was een zeer belangrijke figuur in het culturele leven in het zuiden van Nederland.
Zowel Gerhard als zijn zoon Karel hebben een grote muzikale nalatenschap; van kamermuziek tot liederen en van orkestwerken tot stukken voor solo piano. Beiden waren zij geliefde persoonlijkheden in Venlo en daarbuiten.
Gerhard Hamms muziek is poëtisch, romantisch en bezit een intrinsieke schoonheid waarin een hele wereld verborgen ligt.

CD-info
Camiel Boomsma, piano
Gerhard Hamm
Gefunden: 6 Clavierstücke in Liedform Op.18
Bagatellen Op.12
Schetsen voor de Jeugd
Romanze
Charakterstücke für Klavier Op.15
Challenge Classics
0608917281125

Luister alvast een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie