Prijs-cd

Prijs-cd week 14: A Sicilian Traveller - Alessio Pianelli

AVROTROS
foto: Rubicon
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 14: A Sicilian Traveller - Alessio Pianelli
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
5 april: Wat was in 1925 de geboortestad van Sulkhan Tsintsadze? - Gori (de stad in Georgië waar in 1878 ook Josef Stalin was geboren)
6 april: De Engelse componist Samuel Coleridge-Taylor was in de Verenigde Staten óók geliefd als dirigent. Welke bijnaam had hij bij het orkest van New York? - The Black Mahler of The African Mahler
7 april: Alessio Pianelli is niet alleen cellist en componist, maar sinds vorig jaar óók docent aan een conservatorium. Welk conservatorium? - Conservatorio A. Scontrino (in Trapani...op Sicilië)
8 april: De Griek Nikos Skalkottas verbleef meer dan 10 jaar in Duitsland waar hij o.m. compositieles kreeg van een iets oudere collega, die op 2 maart 1900 was geboren. Wie was die collega? - Kurt Weill
9 april: Béla Bartók maakte op het platteland regelmatig geluidsopnamen van oorspronkelijke volksmuziek. Dat deed hij vaak sámen met een Hongaarse collega. Wie was die collega? - Zoltán Kodály
10 april: Zowel een muziekstuk als een kind van Coleridge-Taylor dragen de naam van een beroemde ‘Native-American’ uit de 16e eeuw... Wat is die naam? - Hiawatha (óók bekend als indiaantje in een stripboek)

Wat kon je winnen:

Op A Sicilian Traveller verkent Alessio Pianelli de rijkdom van zijn eigen Siciliaanse roots. Hij doet dit door de cultuur en volksmuziek van zijn geboorte-eiland Sicilië te vergelijken met die van Afrika, Georgië, Griekenland, Armenië en Roemenië in repertoire van componisten uit de late negentiende en twintigste eeuw. Alessio Pianelli grijpt daarbij terug op componisten als Tsintsadze, Bartók en Skalkottas. Volgens Pianelli wordt de muzikale identiteit verrijkt door reizen en is deze nauw verbonden met de oorsprong van het cultureel erfgoed.

Alessio Pianelli begint zijn reis in Georgië met miniaturen van Skikhan Tsintsadze en gaat zo via Armenië, Griekenland en Roemenië naar zijn geboorte-eiland Sicilië, waar hij zijn muzikale reis eindigt met “Variaties op een Siciliaans volksthema”, een compositie die hij zelf geschreven heeft. De partituren zijn opnieuw door Pianelli getranscribeerd en gearrangeerd.

CD-info
A Sicilian Traveller
Alessio Pianelli, cello en dirigent
Avos Chamber Orchestra
Sulkhan Tsintsadze - Miniatures
Komitas Vardapet - Armenian Folk Dances
Samuel Coleridge-Taylor - 24 Negro Melodies op. 59
Bela Bartok - Roemeense volksdansen
Nikos Skalkottas - Griekse dansen
Alessio Pianelli - Variations on a Sicilian Folk Theme
RCD1051 / EAN 5065002149503

Luister een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie