Prijs-cd

Prijs-cd week 40: Fazil Say speelt Debussy en Satie
AVROTROS

foto: Warner Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 40: Fazil Say speelt Debussy en Satie
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Antwoorden

01 okt. “You absolutely must hear him – this boy plays like a devil.” Hoe heet de componist die deze woorden sprak over Fazil Say? - Aribert Reimann (Duits componist)
02 okt. De Preludes van Debussy zijn wereldwijde pianolievelingen. De titels worden niet zelden vertaald weergegeven. Wat is de Engelse vertaling van ‘La fille aux cheveux de lin’? - The Girl with the Flaxen Hair
03 okt. Fazil Say is ook componist. In 2018 maakten Lucas en Arthur Jussen hun debuut in de serie Meesterpianisten. Ook zij speelden toen muziek van Say. Hoe heette dat stuk? - Night (speciaal geschreven voor de Jussens)
04 okt. Naast pianomuziek componeert Fazil Say ook orkestwerken. Hoe heet de musicienne voor wie hij zijn Klarinetconcert (2011) schreef? - Sabine Meyer
05 okt. Satie gaf vaak nogal wonderlijke namen aan zijn composities: ‘Sonatine bureaucratique’ of ‘Psitt! Psitt!’ bijvoorbeeld. En een driedelig werk met een bepaald soort fruit in de titel. Welk fruit? - Peer (Trois morceaux en forme de poire)
06 okt. Fazil Say is in maart weer live in Nederland te horen. In welke stad concerteert hij dan? - Den Haag (Nieuwe Kerk)

Wat kon je winnen:

Parijs was een verzamelplaats voor dichters en musici en Satie ontmoette hier onder andere componist Claude Debussy, met wie hij lange tijd bevriend bleef. Die vriendschap was niet altijd makkelijk. Satie moest van het impressionisme moest weinig hebben en Debussy zag in Satie ‘een vriendelijke middeleeuwse musicus die deze eeuw was binnengedwaald’. De Turkse pianist en componist Fazıl Say (Ankara, 14 januari 1970) speelt op zij nieuwste cd werken van zowel Debussy (Preludes) als Satie (Gymnopedies, Gnossiennes).

CD-info
Fazil Say: Debussy & Satie
Fazil Say, piano
Warner Classics
0190295705671

Bekijk een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie