Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 2: Behzod Abduraimov - Debussy, Chopin & Mussorgsky

foto: Alpha Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 2: Behzod Abduraimov - Debussy, Chopin & Mussorgsky
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
11 januari: Frédéric Chopin had een grote voorliefde voor een bepaald merk piano. Welk merk was dat? - Pleyel (van de Franse bouwer Ignaz Pleyel)
12 januari: Waarom heeft Children’s Corner van de Franse componist Debussy een Engelse titel? - Debussy’s dochter Chou-Chou had een Engels kamermeisje
13 januari: In welke stad is pianist Behzod Abduraimov in 1990 geboren? - Tasjkent (in Oezbekistan)
14 januari: Chopins prélude nr. 15 heeft (als enige van de 24 Préludes op.28) ook een bijnaam. Welke bijnaam is dat? - Regeldruppel - prélude
15 januari: Behzod Abduraimov maakte in oktober 2017 zijn debuut bij het Concertgebouworkest. In welk pianoconcert soleerde hij toen? - Rachmaninoff pianoconcert nr.3
16 januari: De schets van de ‘Kuikens in hun eierschalen’ had tekenaar Viktor Hartmann gemaakt voor een ballet van choreograaf Marius Petipa. Wat wat de naam van dat ballet? - Trilby (Choreografie: Marius Petipa / Muziek: Yuli Gerber)

Wat kon je winnen:

Het zijn drie zeer verschillende pianocycli van Frédéric Chopin, Modest Mussorgsky en Claude Debussy die Behzod Abduraimov selecteerde voor zijn debuut met ALPHA CLASSICS: "Elk deel is een miniatuur op zich - maar samen vormen ze een caleidoscoop aan menselijke emoties en indrukken". Deze stukken laten de extreme virtuositeit en gevoeligheid van de Oezbeekse pianist zien.

Abduraimov, geboren in 1990, is een van de meest veelbelovende pianisten van zijn generatie. Het is daarom geen wonder dat de jonge pianist gesponsord wordt door Valery Gergiev, met wie hij al meerdere opnames heeft gemaakt.

Het Parool schreef over zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 2017: “Wat een zoete, strelende, in het zachtste mousseline gehulde toon, die ook nog eens in diepe weemoed was gedrenkt en zong als een Russische nachtegaal die zijn moedertje mist. Wie dit zo kan, is een grote, realiseerde de luisteraar zich meteen, terwijl hij zich klaar maakte voor al het virtuoze geweld dat nog moest komen. Ook daarin maakte Abduraimov een overrompelende indruk. (…) Zondagavond speelt Abduraimov nog een keer in het Concertgebouw, dan solo, in de serie Meesterpianisten. U mag dat niet missen.”

CD-info
Behzod Abduraimoy, piano
Claude Debussy - Children's Corner, L. 113
Frédéric Chopin - 24 Préludes, Op. 28
Modest Mussorgsky - Pictures at an Exhibition
ALPHA CLASSICS
B08NDXHZDG

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie