Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 30: La porta d’oriente - Constantinople

foto: Harmonia G - O Glossa
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 30: La porta d’oriente - Constantinople
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
20 juli: De naam van componist Giulio Caccini is ook bekend vanwege een mooi ‘Ave Maria’, dat echter helemaal niet van Caccini is! Wie is de wérkelijke componist van het ‘Ave Maria van Caccini’? - De Rus Vladimir Vavilov (1925-1973)
21 juli: In welke land is componist Ali Ufki in ca. 1610 geboren? - Polen (eigenlijk Wojciech Bobowski, werd als kind door de Tataren ontvoerd en meegenomen naar Constantinopel)
22 juli: Marco Beasley werkte tot 2014 samen met een ensemble waarvan hij in 1984 zélf een van de oprichters was. Hoe heet dat ensemble? - Accordone
23 juli: Welk land is de thuisbasis van het ensemble Constantinople? - Canada
24 juli: De artistiek leider van het ensemble Constantinople is de luitspeler en zanger Kiya Tabassian. In welk land is hij in 1976 geboren? - Iran (in Teheran / op z’n 14e geëmigreerd naar Canada)
25 juli: Ene Clorinda komt óók voor in één van de opera’s van Gioacchino Rossini. Welke opera is dat? - La Cenerentola

Wat kon je winnen:

foto: Harmonia G - O Glossa

Albert Bobowski, alias Ali Ufki, werd rond 1610 geboren in Polen en werkte in Constantinopel (het huidige Istanboel) aan het Ottomaanse hof. Als vertaler, tolk, taaldocent, bemiddelaar en adviseur, kwam hij daar in contact met vele Europese diplomaten, geestelijken en reizigers. Dankzij zijn verschillende vaardigheden en brede kennis van de islamitisch-Ottomaanse en christelijk-Europese culturen werd hij een gerespecteerd bemiddelaar tussen die twee werelden.

In een bonte verzameling Europese en Ottomaanse muziek schakelt Ali Ufki soepel en op natuurlijke wijze tussen talen en muziekgenres.
Op het schitterende La porta d’oriente (de poort naar het oosten) vindt deze muziek ideale vertolkers in de Italiaanse zanger Marco Beasley en het ensemble Constantinople (onder leiding van Kiya Tabassian). Ze slagen er glansrijk in om de kloof tussen de culturen van Europa en het oosten te overbruggen, zoals ook Ali Ufki deed, eeuwen geleden.

- Vertaling door oblivionsoave.wordpress.com

CD-info
La porta d’oriente
Constantinople
Marco Beasley, zang
Kiya Tabassian, zang
Harmonia G - O Glossa
B0882J2351

Bekijk een voorproefje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie