Prijs-cd
AVROTROS

Prijs-cd week 19: Ravel: La Valse & Mussorgsky: Tableaux d'une Exposition

foto: Harmonia Mundi
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs-cd week 19: Ravel: La Valse & Mussorgsky: Tableaux d'une Exposition
De prijs-CD hoor je elke dag in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.
Antwoorden:
4 mei: Modest Moessorgsky behoorde tot een groep van vijf Russsiche componisten die “Het Machtige Hoopje” werd genoemd. Wie waren de andere vier? - Balakirev, Borodin, Cui en Rimsky-Korsakov
5 mei: Ravels versie is verreweg ‘t bekendst…., maar er zijn méér orkestraties van Moessorgsky’s pianowerk, onder andere van een Britse dirigent die in 1882 is geboren. Wie is die dirigent? - Leopold Stokowski (1882-1977)
6 mei: Wat is het beroep van de vader van dirigent Francois-Xavier Roth? - Daniel Roth is Musicus / Organist
7 mei: Maurice Ravel maakte van zijn orkestwerk ‘La Valse’ óók nog twéé andere versies. Voor welke bezettingen waren die? - Eén voor één piano + één voor twee piano’s
8 mei: In welke stad bevinden zich de ‘catacomben’ waarvan Viktor Hartman een tekening maakte, die Moessorgsky vervolgens op muziek zette? - Parijs
9 mei: Dirigent Francois-Xavier Roth zal in juni volgend jaar te gast zijn bij de Nederlandse Opera. Welke opera zal hij daar dirigeren? - La Damnation de Faust / Berlioz (met Kon. Concertgebouworkest)

Wat kon je winnen:

foto: Harmonia Mundi

In 2003 richtte François-Xavier Roth een orkest op met de naam Les Siècles. Het doel was en is: het uitvoeren en opnemen van muziek van de 18e eeuw tot vandaag, en dat altijd op een historisch zo juist mogelijke manier.
Op deze CD speelt Les Sìecles Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgsky en La Valse van Maurice Ravel. Een echte klassieker van de twintigste eeuw is Ravels La Valse, waarin een zwierende wals langzaam vervormt en ontaardt in een nachtmerrie – een bitterzoet, virtuoos gecomponeerd afscheid van de negentiende eeuw.

Moessorgski schreef het werk Schilderijen van een tentoonstelling, bestaande uit 16 stukken voor piano, naar aanleiding van een bezoek op 23 juni 1874 aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann, door diens vrienden ingericht ter nagedachtenis aan diens overlijden in 1873. Moessorgski was goed bevriend geweest met Hartmann. Met de groep van vrienden hadden ze gestreefd naar een pure Russische kunst, een kunst zonder Westerse invloeden. Ravels orkestratie is uitermate Frans van klankkleur, bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van de saxofoons, de soms dunne strijkersklank en de lichtheid van de orkestratie van het komische deeltje ballet van de kuikentjes in hun eierdopjes.

CD-info
Ravel: La Valse & Mussorgsky: Tableaux d'une Exposition
Les Siècles o.l.v. François-Xavier Roth
Modest Moessorgsky - Schilderijen van een tentoonstelling (ork. Ravel)
Maurice Ravel – La Valse, poème choréographique
Harmonia Mundi
HMM905282

Bekijk de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie